Krem ziemniaczano–porowy, zupa kalafiorowa, frytki z cukinii z sosem czosnkowym, surówka z kiszonej kapusty, smalec z fasoli, szaszłyki wegetariańskie, brukselka w śmietanie. Takie m.in. zdrowe potrawy i przekąski przyrządzano wspólnie z dziećmi w oddziale przedszkolnym w Wiatowicach w ramach ogólnopolskiego programu „Witaminki”. Tym samym w dobiegającym końca roku szkolnym, w Wiatowicach było: smakowicie, zdrowo, edukacyjnie, kreatywnie i bardzo atrakcyjnie.
Dzieci z oddziału przedszkolnego w Wiatowicach zakończyły realizację „Witaminek”, które zyskały miano najzdrowszego programu edukacyjnego w roku szkolnym 2024/2025.
Zajęcia pod tym szyldem trwały od jesieni ubiegłego roku. W ramach warsztatów kulinarnych dzieci wraz z opiekunami przygotowywały różnorodne – zawsze warzywne i zdrowe – dania i przekąski. Najmłodsi uczyli się kulinariów, nowych smaków i zasad zdrowego odżywania.
– Przedszkolaki z dużą euforią podejmowały warzywne wyzwania i próbowały wspólnie przygotowanych potraw,. Inspiracją do naszych kulinarnych działań była książka „Dziecinnie proste przepisy” autorstwa Charlie Daigneault, dzięki której dzieci uczyły się przyrządzania potraw według konkretnych przepisów, zilustrowanych instrukcją obrazkową – opisują organizatorzy wiatowickich „Witaminek” na stronie internetowej szkoły.
Przeznaczony dla przedszkoli ogólnopolski program edukacyjny „Witaminki”, w ramach którego dzieci po okiem opiekunów realizują warzywne wyzwania (np. pomidorowe, marchewkowe, ogórkowe, kapuściane), poznając przy tym w atrakcyjny sposób zasady zdrowego żywienia, był realizowany po raz drugi.
Przedsięwzięcie miało na celu: promowanie zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat, zachęcanie do spożywania zróżnicowanych potraw, bogatych w warzywa, stwarzanie okazji do poznawania nowych smaków, wdrażanie do samodzielnego komponowania posiłków i przyrządzania prostych potraw według przepisów kulinarnych.
zdjęcia: materiały SP w Wiatowicach