jeżeli przygotowywanie przetworów na zimę to u was domowa tradycja, na pewno zechcecie wypróbować nasz przepis na kompot z gruszek do słoików. Kompot można zrobić łatwo, w kilka chwil, a jego słodko-delikatny smak sprawi, iż choćby mroźne zimowe wieczory staną się przyjemniejsze. To jak, zabieramy się do pracy?
REKLAMA
Zobacz wideo Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, ale także... wino
Kompot z gruszek przepis, z którym poradzi sobie choćby dziecko
Aby przygotować kompot z gruszek, będziemy potrzebować poniższych składników:
1 kg gruszek
1 l wody do syropu
1 l wody do przechowania gruszek
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 laska cynamonu
9 goździków
1 laska wanilii
Dodatkowo musicie przygotować trzy słoiki o pojemności 900 mililitrów. Słoiki oraz zakrętki należy dokładnie umyć, wyparzyć oraz wysuszyć.
Kompot z gruszek na zimę w słoikach. Przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie syropu z gruszek rozpoczynamy od obrania owoców. Każdą gruszkę po obraniu pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Owoce umieszczamy w misce z wodą, do której dodajemy pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Taki zabieg zapobiegnie ciemnieniu gruszek.
W garnku umieszczamy jeden litr wody, a następnie dodajemy cukier, wanilię oraz cynamon. Całość gotujemy do momentu, aż uzyskamy gęsty syrop. Pod koniec gotowania dodajemy również dwie łyżeczki soku z cytryny.
Kiedy zalewa jest już gotowa, a gruszki obrane możemy przystąpić do kolejnego etapu. Aby przygotować kompot z gruszek z goździkami, do słoików dodajemy po trzy goździki, następnie wkładamy gruszki, a na końcu całość zalewamy gorącym syropem. Pamiętajmy, aby między poziomem syropu a brzegiem słoika zostawić około jeden centymetr odstępu.
Słoiki dokładnie zakręcamy i umieszczamy w garnku wyłożonym ściereczką kuchenną. Następnie do garnka wlewamy wodę tak, aby zakrywała ona słoiki do około 2/3 ich wysokości. Pamiętajmy także, aby woda miała temperaturę podobną do syropu, który umieściliśmy w słoikach.
Teraz przystępujemy do pasteryzowania. Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia, a następnie pasteryzujemy nasz kompot z gruszek na zimę przez około 30 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z garnka, a następnie sprawdzamy, czy wszystkie są dobrze zakręcone i odstawiamy je do góry nogami do momentu, aż całkowicie ostygną. Gotowe! Nasz kompot z gruszek na zimę jest gotowy do przechowywania.












