Domowy serek topiony — składniki
Dużym plusem tego przepisu, jest jego uniwersalność. Tak naprawdę możemy eksperymentować ze składnikami w taki sposób, by przygotować wersję, która będzie nam najbardziej smakowała. jeżeli chcesz przygotować domowy serek topiony z czosnkiem i papryką, będzie ci potrzebna:
- 1 łyżka masła,
- 1 szczypta kurkumy,
- 1 żółtko,
- ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 250 g twarogu chudego z klinka,
- czosnek granulowany do smaku,
- papryka słodka w proszku do smaku,
- sól do smaku i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Możesz także eksperymentować z innymi smakami na przykład borowikami albo kurkumą i curry. Ciekawym zestawem będzie także oregano, skórka z cytryny oraz suszona mięta.
Sprawdź również: Takie naleśniki podawali na urlopie w Grecji. Są o niebo lepsze od tradycyjnych
Jak przygotować domowy serek topiony?
Twaróg przełóż do miski. Dodaj żółtko oraz sodę oczyszczoną. Całość zblenduj na jednolitą masę. Przełóż do rondelka i delikatnie podgrzej. Mieszaj cały czas, aż twaróg zacznie się roztapiać i nabierać kremowej konsystencji. W międzyczasie dodaj masło, przyprawy i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Gładką i ciepłą masę przełóż do pojemnika, w którym będziesz ją przechowywać. Domowy serek topiony możesz odstawić do przestudzenia i przechowywać w lodówce lub od razu podać na stół. Najlepiej ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Zobacz też:
Ten przepis na faworki ma ponad 100 lat. Lepszego nie znajdziesz
Najłatwiejszy przepis na babeczki. Zrobisz je w mgnieniu oka
Nie masz pomysłu na lunchbox do pracy? Poznaj te proste i szybkie przepisy