​Robię domowy serek topiony z tego przepisu. Smaczny i znacznie zdrowszy niż ten ze sklepu

top.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: /liudmilachernetska /123RF/PICSEL


Serek topiony na świeżym chlebie lub bułce to jeden z ulubionych przysmaków śniadaniowych. Jednak te produkty, które znajdziemy na sklepowych półkach, najczęściej nie mają krótkiego i prostego składu, a ich smak także pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście można go zrobić samemu. Poznaj przepis na domowy serek topiony.

Domowy serek topiony — składniki

Dużym plusem tego przepisu, jest jego uniwersalność. Tak naprawdę możemy eksperymentować ze składnikami w taki sposób, by przygotować wersję, która będzie nam najbardziej smakowała. jeżeli chcesz przygotować domowy serek topiony z czosnkiem i papryką, będzie ci potrzebna:

  • 1 łyżka masła,
  • 1 szczypta kurkumy,
  • 1 żółtko,
  • ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 250 g twarogu chudego z klinka,
  • czosnek granulowany do smaku,
  • papryka słodka w proszku do smaku,
  • sól do smaku i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Możesz także eksperymentować z innymi smakami na przykład borowikami albo kurkumą i curry. Ciekawym zestawem będzie także oregano, skórka z cytryny oraz suszona mięta.

Sprawdź również: Takie naleśniki podawali na urlopie w Grecji. Są o niebo lepsze od tradycyjnych

Jak przygotować domowy serek topiony?

Twaróg przełóż do miski. Dodaj żółtko oraz sodę oczyszczoną. Całość zblenduj na jednolitą masę. Przełóż do rondelka i delikatnie podgrzej. Mieszaj cały czas, aż twaróg zacznie się roztapiać i nabierać kremowej konsystencji. W międzyczasie dodaj masło, przyprawy i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Gładką i ciepłą masę przełóż do pojemnika, w którym będziesz ją przechowywać. Domowy serek topiony możesz odstawić do przestudzenia i przechowywać w lodówce lub od razu podać na stół. Najlepiej ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Zobacz też:

Ten przepis na faworki ma ponad 100 lat. Lepszego nie znajdziesz

Najłatwiejszy przepis na babeczki. Zrobisz je w mgnieniu oka

Nie masz pomysłu na lunchbox do pracy? Poznaj te proste i szybkie przepisy

Idź do oryginalnego materiału