Restauracja hiszpańskiego szefa kuchni w Polsce otrzymuje pierwszą gwiazdkę Michelin: „Gotowanie spektakularne”

ochrona24.info 2 dni temu
Restauracja Argo Paco Pereza

Paco Pereza Jest niewątpliwie jednym z największych posłańców Gorące katalońskie jedzenie W naszych granicach i poza nimi. On i jego kuchnia mają swoje korzenie Mar d’AmuntRegion graniczny morza i gór Przylądek Creuse chcieć Przylądek Cerbere, w obszarze Alt Emporda.

z Restauracja Miramar (Lanza, Girona) Kieruje konsorcjum zakładów w Katalonii, Hiszpanii i Europie, dzięki czemu w ciągu swojej kariery zgromadził 5 gwiazdek Michelin. Dwóch z nich jest w Miramar, jego flagowej restauracji w Lanza, małej wiosce rybackiej na wybrzeżu Costa Brava, a kolejna para błyszczy w Enoteca, jego restauracji w Barcelonie. Perez prowadzi także restaurację 5 (pięć) Paco Pereza w Berlinie i Czy możesz tego spróbować? Trzy zwykłe restauracje w Manchesterze w Barcelonie: L’Eggs, La Royale i BAO Bar.

Jego najnowszym dzieckiem jest restauracja ARCO Paco Pereza, zlokalizowana na 33. piętrze najwyższego budynku w centrum handlowym Olivia w Gdańsku. Miał już syna, który dał mu tyle radości: Jego pierwsza gwiazdka MichelinNagrodzony przez krytyków w czerwcu tego roku Z francuskiego przewodnika.

Paco Pérez w restauracji ARCO w Polsce

Od otwarcia w 2019 roku ARCO stało się punktem odniesienia w gastronomii dzięki innowacyjnemu podejściu kulinarnemu. Francuski przewodnik tak mówi o programie gastronomicznym restauracji: „Gotowanie jest wspaniałe”. Materiały do ​​polerowaniajest operowany Hiszpańskie smaki I aromatyzowany odrobiną Wpływy włoskie. Rezultatem jest fuzja smaków i koncepcji odzwierciedlona w potrawach, które odzwierciedlają różnorodność i kreatywność szefa kuchni.

Wzorowym przedstawicielem kuchni jest jej wspaniałość Risotto z szynką, danie polecane przez Przewodnik Michelin, odzwierciedla niesamowitą kontrolę szefa kuchni nad kompozycją kuchni. Przysmak charakteryzujący się „ryżem wzbogaconym roztopionym tłuszczem w celu uzyskania bogatego i soczystego smaku”.

Dania Paco Pereza gromadzone są w jego restauracji w Polsce Menu degustacyjne Od Remum Natura, która obiecuje „podróż do świata zmysłów”, zawiera 24 karnety i kosztuje 795 ZŁ (184 euro). Opcja ta obejmuje krótkie: menu „Hall of Fame”, 10 wejściówek za 595 ZŁ (137 €); A menu wegetariańskie składa się z 10 dań w cenie 495 ZŁ (114 €).

Risotto ARCO, jedno z dań w menu degustacyjnym Paco Péreza (Instagram / @arco.pacoperez)

Wisienką na torcie kulinarnego doświadczenia jest projekt restauracji autorstwa katalonki Sandry Daruelli. Imponujące widoki ze szczytu tego wieżowca dopełnia niezobowiązująca, elegancka atmosfera stworzona z naturalnych materiałów. Kamień i drewno, hiszpańskie akcenty i typowe elementy architektury śródziemnomorskiej.

Oprócz gwiazdki Michelin firmy ARCO wyróżnienie przyznał także Czerwony Przewodnik Pip Gourmand Do restauracji Treinta y Tres, drugi projekt gastronomiczny Również nieformalnie zlokalizowany w tym samym budynku. Lokal ten oferuje swobodny widok na kuchnię Paco Péreza Menu tapas i ryżu Stara się sprowadzić na polskie niebo to, co najlepsze w hiszpańskiej gastronomii. Wśród propozycji w ich menu znajdują się ziemniaki bravas, małże z cytryną, krewetkami i cukinią w tempurze, cannelloni z kaszanką czy iberyjski sekret z chimichurri.

Idź do oryginalnego materiału