Ciasto jest ekspresowe w przygotowaniu, ponieważ do przekładania warstw zamiast biszkoptów używamy herbatników maślanych. Deser najlepiej przygotować dzień wcześniej, ponieważ potrzebny jest czas na to, aby herbatniki zmiękły pod wpływem wilgotnej masy i ciasto uzyskało idealną konsystencję. Wierzch dekorujemy orzechami ziemnymi i polewamy roztopioną czekoladą.
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Ciasto lion - przepis. Lista potrzebnych składników
Do przygotowania deseru nie potrzeba żadnych wyszukanych składników, a jego smak jest naprawdę obłędny. Jak przygotować ciasto lion? Przepis zaczynamy od przygotowania składników. Będą potrzebne:
400 g herbatników maślanych
3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
60 g cukru białego
1 kostka miękkiego masła (200 g)
125 g masła orzechowego smooth
50 g ryżu preparowanego
1 puszka masy kajmakowej (400 g)
100 g orzechów ziemnych
1 tabliczka czekolady gorzkiej (100 g)
Ciasto lion bez pieczenia - przygotowanie. Zacznij od masy budyniowej
Przygotowanie ciasta lion bez pieczenia zaczynamy od przygotowania masy budyniowej. Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:
do rondelka wlewamy dwie szklanki mleka i wsypujemy cukier
podgrzewamy na średniej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając, aby cukier się rozpuścił
w pozostałej części mleka rozpuszczamy proszek budyniowy
gdy mleko w rondelku się zagotuje, dodajemy budyń i gotujemy jeszcze przez chwilę, aby masa zgęstniała
budyń studzimy, a w międzyczasie miksujemy miękkie masło do momentu, aż powstanie puszysta masa
stopniowo dodajemy budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy
masę budyniowo-maślaną dzielimy na dwie części
do jednej dodajemy masło orzechowe i miksujemy przez chwilę
Ciasto lion - jak przygotować smakowity deser? Układanie warstw
jeżeli nasza masa budyniowo-maślana jest gotowa, możemy wziąć się za "składanie" naszego ciasta lion. Jak przygotować poszczególne warstwy?
spód blaszki wykładamy warstwą herbatników (nie ma potrzeby wykładania wcześniej papierem)
na herbatniki wykładamy masę kajmakową wymieszaną z ryżem preparowanym
układamy kolejną warstwę herbatników
wykładamy masę budyniową, a następnie przykrywamy herbatnikami
kolejną warstwą jest masa budyniowa wymieszana z masłem orzechowym
przykrywamy ostatnią warstwą herbatników i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
Przepis na ciasto lion. Jak wykończyć deser?
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dekorujemy - nasz przepis na ciasto lion prawie skończony. Na koniec wystarczy jeszcze posypać wierzch orzeszkami ziemnymi i polać czekoladą. Czekoladę najłatwiej rozpuścić w mikrofalówce. W jaki sposób?
kostki czekolady wrzucamy do szklanej miski i wstawiamy do mikrofalówki na 10 sekund (najwyższa moc)
ostrożnie wyjmujemy miskę, mieszamy zawartość i ponownie wstawiamy do mikrofalówki
powtarzamy czynność do momentu, aż czekolada stanie się płynna
Czekoladą polewamy orzechy i odstawiamy deser jeszcze na chwilę, aby polewa zastygła.
Zobacz też: Prowizoryczny lejek do zrobienia w trymiga. Zapamiętaj ten trik, bo nie wiesz, kiedy może się przydać