Rano masz tylko 5 minut i pustą lodówkę? Wypróbuj 8 sposobów na pożywne i zdrowe śniadanie z „niczego”
Zdrowe śniadanie to dobry początek dnia

Śniadanie będące pierwszym posiłkiem dnia powinno być zdrowe, czyli pełne niezbędnych składników odżywczych, które dodadzą energii o poranku. Aby było zbilansowane, powinno zawierać produkty dostarczające złożone węglowodany zapewniające energię. Zawarte są w ciemnym pieczywie, rozmaitych kaszach (np. bulgur, gryczana, jaglana, jęczmienna), pełnoziarnistym makaronie, ryżu oraz niesłodzonych płatkach zbożowych. Pełnoziarniste produkty zapewniają także sycący błonnik pokarmowy, o adekwatnościach wspierających pracę przewodu pokarmowego.
W śniadaniu nie może zabraknąć pożywnego białka, które syci na długo oraz dostarcza materiał budulcowy do regeneracji organizmu. Zawarty jest w pokarmach odzwierzęcych, a także roślinnych. Najzasobniejszymi źródłami protein są twaróg, serek ziarnisty, jaja, mięso i chude wędliny, ryby tłuste i chude, tofu, soczewica, fasola, ciecierzyca, a także jogurt, kefir czy maślanka.

Dieta bez chleba. Te zamienniki pieczywa odmienią twoją figurę
Mała zmiana w diecie, a takie efekty! Zrezygnuj na jakiś czas z pieczywa, wybierając pyszne zamienniki. Dzięki temu schudniesz łatwiej, szybciej i więcej, wciąż jedząc ulubione dania. Zobacz nasz wybó...

Kolejnym ważnym składnikiem zdrowego śniadania jest tłuszcz, gdyż to w nim rozpuszczają się cenne witaminy A, D, E i K. Jego dodatek sprawia, iż danie jest smaczniejsze i pełniejsze. Ważne, aby najczęściej wybierać roślinne pokarmy, gdyż tłuszcze pochodzące z tego źródła mają korzystny wpływ na organizm, m.in. pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL. Zawarte są w olejach roślinnych, oliwie z oliwek, orzechach, nasionach i pestkach, a także w awokado i orzechowym maśle.
Zdrowe śniadanie nie może istnieć bez porcji świeżych warzyw lub owoców, ponieważ zapewniają one cenne witaminy i składniki mineralne, a także błonnik. Spośród najzasobniej występujących to potas, beta-karoten oraz witamina C. Dodatek owoców i warzyw zwiększa objętość posiłku i urozmaica danie. W alternatywie dla świeżych można skorzystać z mrożonych lub suszonych owoców np. żurawiny, rodzynek lub daktyli, albo wykorzystać domowe konfitury.