Raj dla łasuchów. Przepis ze śliwkami, który przekona wszystkich

radiopogoda.pl 3 dni temu

Mamy dla Was przepis na ciasto ze śliwkami i budyniem. Z pewnością skuszą się na nie wszyscy domownicy i goście! Do tego jest ono naprawdę proste do przygotowania. Podpowiadamy, jak to zrobić!

Rozwiąż quiz o słodkościach. Jesteś mistrzem, jeżeli zgarniesz 100 proc. punktów! Dalszą część artykułu znajdziesz pod quizem…

Pytanie 1 z 12
Polacy mieszkający w Hiszpanii, zajadają się smażonymi w tłuszczu "pręcikami" z ciasta parzonego. Niektórzy posypują je cukrem z odrobiną cynamonu. Ten przysmak to
serniczki baskijskie
churros
Roscon de Reyes
Następne pytanie

Jeśli lubimy słodkości, warto dodać do nich coś zdrowego. Mamy teraz idealny czas na sięganie w naszej kuchni po śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa od końca lipca do początku października. Są one nie tylko przepyszne, ale też bardzo zdrowe!

Dostarczą nam choćby witamin A, C, E, K oraz tych z grupy B, jak również potasu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Posiadają ponadto dużo błonnika. Mają więc bardzo dobry wpływ zarówno na układ sercowo-naczyniowy, odpornościowy, jak i pokarmowy. Mają również silne działanie antynowotworowe.

Zobacz także: Ten smak pamiętamy z dzieciństwa! Przepis na kruche, maślane ciasteczka

Ciasto ze śliwkami i budyniem – składniki

Do zrealizowania przepisu na ciasto ze śliwkami i budyniem potrzebujemy następujących składników:

  • 600 g śliwek (przed wydrylowaniem);
  • 400 g mąki pszennej;
  • 3 jajek;
  • 250 g masła;
  • łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 4 łyżek cukru pudru;
  • szczypty soli;
  • 3 łyżek cukru;
  • łyżeczki cukru waniliowego;
  • 2 torebek (po 40 g) budyniu śmietankowego bez cukru;
  • 550 ml mleka.

Przepis na ciasto ze śliwkami i budyniem – składniki

  1. Śliwki myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich pestki.
  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i zimne masło w kawałkach. Siekamy nożem, potem dodajemy jajko i dwa żółtka oraz szczyptę soli. Całość zagniatamy, aż masa zrobi się gładka. Taką kulę wkładamy na 30 minut do lodówki.
  1. W międzyczasie gotujemy budyń w sposób, jaki jest podany na opakowaniu (będzie do tego potrzeba 550 mln mleka, trzech łyżek cukru i łyżeczki cukru waniliowego).
  1. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 3:2. Mniejszą część umieszczamy w lodówce, a większą wykładamy spód wyłożonej papierem do pieczenia formy 23×35 cm. Następnie dziurkujemy to ciasto w formie i umieszczamy w lodówce do czasu, aż piekarnik nagrzeje się do 180 stopni C.
  1. W takiej temperaturze (góra-dół) pieczemy spód ciasta przez 15 minut aż zrobi się złocisty. Potem kładziemy na nim budyń i śliwki. Na wierzchu umieszczamy startą na tarce pozostałą, zmrożoną, część ciasta.
  1. Całość pieczemy także w temperaturze 180 stopniu Celsjusza przez 45 minut. Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na RadioPogoda.pl!

Idź do oryginalnego materiału