W ostatnim czasie serek wiejski zyskał ogromną popularność w kuchni. Można nie tylko jeść go samodzielnie, ale również zrobić z niego sos, wrapy lub placki. Tym razem skupimy się na tym ostatnim przysmaku, jednak dorzucimy jeszcze marchewkę i jajko, a także dosypiemy podstawowe przyprawy. Powstaną placuszki, które mają szansę wygryźć choćby klasyczne ziemniaczane.
Smaczne placki z serka wiejskiego i marchewki na zdrowie
Skład placków jest prosty, jednak pełen wartości odżywczych. Główny składnik, czyli serek wiejski, stanowi źródło białka, którego potrzebujemy do budowy i regeneracji mięśni. Dzięki niemu jesteśmy nasyceni na długi czas i przestajemy podjadać między posiłkami.
Z kolei marchewki obfitują w beta-karoten przekształcający się w organizmie w witaminę A, która wzmacnia układ odpornościowy, poprawia widzenie, a także pomaga w zachowaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci. Oprócz tego zawiera również błonnik regulujący poziom cukru we krwi i wpływający korzystnie na trawienie.
Warto dodać, iż placki z serka wiejskiego i marchewki nie mają ani grama cukru. Mimo to wyczuwamy słodycz pochodzącą z warzywa. Placuszki wychodzą miękkie i wilgotne w środku. Ich smak jest natomiast neutralny, co sprawia, iż można jeść je zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.
Przepis na placki z serka wiejskiego i marchewki
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego;
- 1 marchewka;
- 1 jajko;
- przyprawy: sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Na początek mieszamy w misce serek wiejski z jajkiem i przyprawami. Następnie obieramy i ścieramy na drobnych oczkach marchewkę i dorzucamy ją do pozostałych składników.
Na patelnię z rozgrzanym olejem wykładamy małe porcje masy i smażymy je do momentu, aż będą rumiane z jednej i drugiej strony.
Placki z serka wiejskiego i marchewki kładziemy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na słodko i na słono - z czym podawać placki z serka wiejskiego i marchewki?
W wersji na słodko możemy podawać placki z serka wiejskiego i marchewki z jogurtem naturalnym, orzechami oraz ulubionymi owocami. Warto też posmarować je konfiturą owocową lub masłem orzechowym.
Jeśli chodzi o wersję wytrawną, to polecamy serwować te przysmaki z pastą z awokado, ziołowym twarożkiem lub kawałkami łososia, kwaśną śmietaną i koperkiem.
Placki z serka wiejskiego i marchewki to idealna propozycja na syte śniadanie, zdrowy lunch albo lekką kolację. Można choćby jeść je na obiad zamiast ziemniaków czy frytek. Wspaniale skomponują się zwłaszcza z mięsem w sosie.
Zobacz też:
Gasi pragnienie lepiej niż lemoniada i dobrze nawadnia. Potrzebujesz tylko 3 składniki
Zerwij w ogrodzie i dorzuć do ogórków kiszonych. Będą chrupały, aż miło
Niespodziewani goście? Ten boski deser zrobisz w 15 minut i oczarujesz wszystkich