Japoński, niesamowicie puszysty i delikatny naleśnik z serka kremowego to przepis na słodki deser w mgnieniu oka. Proste fluffy pancakes sprawdzą się idealnie na śniadanie.
Japońska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z sushi i owocami morza, chociaż ma o wiele więcej do zaoferowania. Kiedy pierwszy raz zobaczyłam fluffy pancakes, czyli puszyste naleśniki, od razu wiedziałam, iż muszę je odtworzyć w swojej kuchni. Metodą prób i błędów stworzyłam idealne, lekkie jak chmurka placuszki z serka kremowego. Mają delikatny, śmietankowo-maślany smak i przypominają miniaturowe serniczki. Z dodatkiem cukru pudru wyglądają po prostu nieziemsko, a ich przygotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Japoński naleśnik
Składniki:
- 200 g serka kremowego
- 30 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 60 ml mleka – gorącego
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 3 białka
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Do miski wlewam wrzątek i umieszam na górze drugą miskę, tworząc kąpiel wodną. Dodaję serek kremowy, ekstrakt waniliowy oraz gorące mleko i dokładnie mieszam.
Japoński naleśnik- Pyszności
- Następnie dodaję żółtka, skrobię oraz mąkę i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę odkładam na 15 minut do lodówki.
- Białka ubijam mikserem na sztywną pianę, dodając na koniec cukier. Do schłodzonej masy dodaję białka i mieszam łyżką, aby składniki się połączyły. Robię to delikatnie, aby nie stracić puszystości.
Japoński naleśnik- Pyszności
- Powstałą masę wlewam do niedużej tortownicy. Tortownicę umieszczam w blaszce z wodą. Wstawiam do piekarnika. Piekę przez 20 minut w 210 st. Celsjusza. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 110 st. Celsjusza i piekę jeszcze przez godzinę.
Japoński naleśnik- Pyszności
- Po upieczeniu wyciągam naleśniko-sernik z blaszki. Gdy wystygnie, dekoruję go cukrem pudrem. Idealny na leniwe, słodkie śniadanie lub pyszny deser.
Japoński naleśnik- Pyszności