Puszyste placuszki po japońsku zrobisz błyskawicznie. Dzieciaki je uwielbiają

g.pl 3 dni temu
Jak się robi japońskie pancakes? Przepis wygląda na pierwszy rzut oka prawie tak samo, jak ten na tradycyjne danie. Choć używamy tych samych składników, to jednak sposób ich dodawania robi ogromną różnicę. Jedna rzecz sprawi, iż placki staną się o grube, mięciutkie i bardzo puszyste.
Śniadanie to nie tylko kanapki i jajecznica. jeżeli marzy ci się pyszny, pożywny posiłek, przygotuj domowe placuszki po japońsku. W smaku i konsystencji są bardzo podobne do amerykańskich pancakes, jednak już na pierwszy rzut oka widać, iż znacznie różnią się rozmiarem. Japońskie placki są o wiele grubsze i bardziej puszyste. Jak osiągnąć taki efekt?


REKLAMA


Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik


Czym wyróżniają się japońskie naleśniki? Puszysta przekąska, idealna na śniadanie
Przepis na japońskie pancakes jest bardzo podobny do tego na zwykłe naleśniki. Będziemy potrzebować mąki, mleka, masła, cukru i jajek. Różnica między klasycznym przepisem a tym z Kraju Kwitnącej Wiśni polega jednak na sposobie dodawania jajek. W tym wypadku trzeba oddzielić żółtka od białek. Żółtka mieszamy z pozostałymi składnikami, a białka ubijamy najpierw na grubą, sztywną pianę. To właśnie ona nada plackom tej charakterystycznej puszystości.
Zobacz też: Muszki owocówki nie znoszą tego zapachu. Ustaw talerzyki w kuchni, a gwałtownie pozbędziesz się owadów


Jak zrobić bardzo puszyste pancakes? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania ciasta, to:


100 gramów mąki pszennej (najlepiej niskiego typu),
60 mililitrów letniego mleka,
30 gramów roztopionego masła,
3 średnie żółtka,
15 gramów cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka ekstraktu z wanilii.


Składniki na pianę:


6 białek,
60 gramów cukru,
szczypta soli.


Puszyste japońskie pancakes. Przepis krok po kroku


Na początek przygotowujemy pianę, dlatego w tym celu ostrożnie oddzielamy białka od żółtek. Białka powinny być zupełnie czyste, ponieważ choćby najmniejszy fragment żółtka może nam zepsuć efekt końcowy.
Białka przekładamy do czystej, suchej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy całość mikserem na wysokich obrotach. Gdy piana zacznie sztywnieć, stopniowo dodajemy do niej cukier, cały czas mieszając. Piana będzie gotowa, gdy zupełnie zesztywnieje i zacznie błyszczeć.
Do osobnej miski wrzucamy trzy żółtka, roztopione masło, mleko, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość miksujemy, po czym dodajemy przesianą przez sitko mąkę. Ciasto ponownie mieszamy aż do połączenia się składników i zniwelowania mącznych grudek.
dzięki łyżki stopniowo przekładamy pianę z białek do ciasta i delikatnie wszystko mieszamy.
Następnie rozgrzewamy dużą patelnię i lekko natłuszczamy ją olejem lub masłem klarowanym. Głęboką łyżką nakładamy porcję ciasta na patelnię, formując kształt okrągłego placka. Smażymy go pod przykryciem przez około 2-3 minuty z jednej strony, a następnie przekładamy na drugą. Placki powinny być zarumienione z obu stron, miękkie i puszyste.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału