Drożdżowe cynamonki to więcej niż słodkie bułeczki. Są one mięciutkie, a ich słodko-cynamonowe nadzienie rozpieszcza nasze podniebienie. Jednak to, co nieodłącznie kojarzy nam się z cynamonkami to zniewalający zapach, który podczas pieczenia będzie unosił się w całym domu. Sprawdźcie sami!
REKLAMA
Zobacz wideo Bułeczki dyniowe
Dlaczego warto upiec domowe bułki cynamonki?
Oczywiście każdy z nas może skorzystać z oferty lokalnej cukierni i kupić drożdżowe cynamonki. Jednak naszym zdaniem zdecydowanie lepiej jest upiec te bułeczki w domowym zaciszu. Dzięki temu nie będą one zawierać zbędnych dodatków, a co więcej – będziemy mogli dopasować je do własnych upodobań. Możemy użyć więcej cynamonu, dodać rodzynki czy orzechy, a także zastosować zdrowsze zamienniki cukru. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia!
Cynamonki – przepis, do którego będziecie wracać
jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić cynamonki to koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Dzięki niemu stworzysz drożdżowe bułeczki, które po prostu rozpłyną ci się w ustach i zaczarują cię smakiem oraz aromatem.
Aby przygotować cynamonki drożdżowe, będziemy potrzebować:
Ciepłe mleko – 250 mililitrów
Jajko – 1 sztuka
Mąkę pszenną – 500 gramów
Masło – 60 gramów
Cukier – 80 gramów
Świeże drożdże – 25 gramów
Sól – szczypta
Natomiast do przygotowania cynamonowego nadzienia musimy zaopatrzyć się w:
Cukier – 100 gramów
Cynamon – 3 łyżeczki
Masło (miękkie) – 60 gramów
Jak zrobić cynamonki?
Przygotowanie naszych cynamonek rozpoczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku z cukrem. Taką mieszankę odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie w garnku rozpuszczamy masło. Następnie masło, mleko z cukrem i drożdżami oraz pozostałe składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Następnie całość odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość.
Ciasto należy następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 × 40 centymetrów. Całość smarujemy miękkim masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Teraz wzdłuż dłuższego boku ciasto zwijamy w rulon, a następnie kroimy na plastry o szerokości 3 centymetrów.
Wszystkie plastry układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Cynamonki drożdżowe pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I gotowe. Po wyjęciu z piekarnika możemy udekorować je lukrem z cukru pudru i mleka.
Drożdżowe cynamonki można serwować w wielu wersjach
Przepis na cynamonki, który zaprezentowaliśmy powyżej, jest klasyczny i sprawdzony. Jednak w swojej kuchni możecie z nim eksperymentować. Może dodacie nieco rodzynek lub orzechów? A może zamiast lukru użyjecie serka waniliowego? Możecie dodać też nieco czekolady pokrojonej w drobną kostkę. Dopasujcie ten przepis do waszych upodobań!
Zobacz też: Tabbouleh to sałatka, która pasuje do wszystkiego. A prawie nikt jej nie robi