Przyprawi zupę i rozpali zmysły. Afrodyzjak z kuchennej półki zwalczy alergię i oczyści organizm z toksyn. Wypróbuj też miksturę na kaszel

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Andreas Göllner/pixabay.com


Znany głównie jako przyprawa w kuchni i dodatek do zup, sosów czy mięs lubczyk ma wiele adekwatności cennych dla zdrowia. Działa detoksykująco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Łagodzi kaszel i alergię, wspomaga odporność, reguluje cykl miesiączkowy. Jest także afrodyzjakiem, ponieważ zwiększa ukrwienie narządów płciowych, co wpływa pobudzająco na libido. Sprawdź, jakie jeszcze adekwatności ma lubczyk i wypróbuj miksturę z lubczyku na kaszel.

Czym jest lubczyk? To nie tylko popularna przyprawa

Lubczyk lekarski lub ogrodowy (Levisticum officinale, nazwy ludowe: lubiśnik lekarski, łakotne ziele, mleczeń) jest byliną należącą do rodziny selerowatych. Pochodzi z Azji i Europy Południowej. Jest on rośliną wieloletnią, a jego liście kształtem przypominają liście selera, ale są większe, a ich łodygi dłuższe, mogą one osiągać choćby 1,5 metra wysokości. Kwitnie od czerwca do sierpnia, a jego liście najlepiej jest zbierać przed kwitnieniem.

Leczniczo stosuje się owoc, ziele i korzeń lubczyku, jednak najwięcej adekwatności prozdrowotnych wykazuje korzeń lubczyku. Zawiera on:

  • olejek eteryczny (terpeinol, estry, kwas octowy, kwas walerianowy),
  • skrobię,
  • cukry,
  • żywice,
  • kumarynę,
  • kwasy polifenolowe (m.in. kwas kawowy i chlorogenowy),
  • fitosterole,
  • związki ftalidowe,
  • kumaryny,
  • furanokumaryny.

Korzeń zbiera się jesienią w drugim i trzecim roku wegetacji. Następnie suszy w temperaturze pokojowej (nie wyższej niż 35 st. C). Lubczyk zawiera także witaminę C, witaminy z grupy B, potas i fosfor.

Idź do oryginalnego materiału