Przygotuj tradycyjną fasolkę po bretońsku. To danie jest tak pyszne, iż robię je na dwa dni

g.pl 5 dni temu
Co dodać do fasolki po bretońsku, żeby była dobra? To jedno z najsmaczniejszych i najprostszych dań, które jest prawdziwą klasyką i nie bez powodu cieszy się tak dużą popularnością. Przepis jest bardzo prosty, a dobrej jakości składniki nadają tej potrawie wyjątkowego aromatu. Sprawdź, jak zrobić gęstą fasolkę po bretońsku.
Jednym z najprostszych w przygotowaniu dań jest fasolka po bretońsku. To pożywna, sycąca potrawa, pełna nie tylko fasoli, ale też dobrego mięsa. Przepis jest bardzo prosty, a w kuchni spędzimy kilka czasu. Warto zrobić od razu cały gar, ponieważ wówczas będziemy mieć pyszny obiad na dwa lub trzy dni. Sprawdź, jak zrobić fasolkę po bretońsku według tradycyjnego przepisu.


REKLAMA


Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]


Fasolka po bretońsku: przepis tradycyjny. Pyszne i pożywne danie dla całej rodziny
Na wstępie warto wyjaśnić, iż fasolka po bretońsku w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z Bretanią. Jej polska nazwa istotnie pochodzi od francuskiego wyrażenia "a la bretonne" ("po bretońsku"), ale tylko dlatego, iż odnosi się do potraw z fasolą "coco de Paimpol", łudząco podobnej do naszego "pięknego Jasia". Korzenie tego dania sięgają Ameryki Północnej, jednak w polskiej kuchni stworzono własny przepis. Podstawą tego dania jest nie tylko fasola, ale też mięso. Najlepiej sięgnąć po boczek i kiełbasę, jednak w w tej kwestii można kombinować i użyć też na przykład szynki. Jak przygotować tradycyjną fasolkę po bretońsku? Już wyjaśniamy.
Zobacz też: Przepis na placki ziemniaczane. Zetrzyj ziemniaki metodą 1:1. Będą cienkie i niezwykle chrupiące


Jakie składniki na fasolkę po bretońsku? Przygotowanie jest bardzo proste
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania fasolki po bretońsku, to:


400 gramów suchej fasoli "piękny Jaś",
250 gramów wędzonego boczku,
200 gramów kiełbasy,
trzy łyżki koncentratu pomidorowego,
łyżka mąki pszennej.
łyżeczka cukru,
dwa ząbki czosnku,
dwa liście laurowe,
dwa ziarenka ziela angielskiego,
sól i pieprz do smaku,
smalec do smażenia.


Czym najlepiej zagęścić fasolkę po bretońsku? Trzymaj się przepisu krok po kroku


Na początek przekładamy fasolę do miski, zalewamy ją wodą i odstawiamy na kilka godzin, żeby zmiękła.
W międzyczasie kroimy boczek i kiełbasę na plastry, a następnie podsmażamy je na patelni.
Gdy fasola zmięknie, wylewamy wodę, w której się moczyła. Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim.
Po kilku minutach gotowania dodajemy do fasoli koncentrat pomidorowy. Następnie dorzucamy podsmażone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól i pieprz.
Na osobnej patelni zasmażamy mąkę na smalcu i dodajemy ją do fasolki, aby zagęścić całość. Gotujemy wszystko jeszcze przez kilka minut i gotowe. Fasolkę można podawać z ziemniakami lub świeżym pieczywem.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału