Na komunię dziecka wiele osób przygotowuje rozmaite słodkości, mnóstwo rodzin decyduje się na torty, jednak na uroczystym stole warto umieścić również inne, słodkie przekąski, które przypadną do gustu dzieciom, a do nich należą muffinki.
Muffiny truskawkowe z czekoladą — czego potrzebujemy, aby je zrobić?
Truskawki i czekolada to połączenie, które zadowoli wiele osób, przepisy bazujące na tych składnikach są lubiane przez dzieci. Takie muffiny znikną z talerzy w mgnieniu oka. Dodatkowo warto wykorzystać rozpoczynający się sezon na świeże truskawki. Do wykonania tego przepisu potrzebować będziesz:
- 110 g roztopionego masła,
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczyptę soli
- łyżkę pasty z wanilii lub ekstraktu waniliowego
- 315 g mąki uniwersalnej
- 2 jajka
- 120 g dowolnej czekolady
- 250 ml mleka 3,2 proc.
- łyżki octu
- 60 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki oleju
- szklankę świeżych pokrojonych w małe kawałki truskawek
Dodatkowo możesz przygotować posypkę, polewę czekoladową bądź lukier w zależności od tego jak i czy w ogóle chcesz ozdabiać muffiny.
Sprawdź także: Babcia często gotowała tę zupę. Dzisiaj mało kto o niej pamięta, choć jest smaczna i pełna witamin
Muffiny truskawkowe z czekoladą — jak je przygotować?
Na początku do mleka dodaj łyżkę octu, wymieszaj i pozostaw na minimum 10 minut. Włącz piekarnik i nagrzej go do 210 st. C. Przygotuj miskę i dodaj do niej roztopione, zimne masło oraz cukier. Mieszaj do połączenia się składników. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj (ok. 3 minuty), następnie umieść w misce: mleko, ekstrakt waniliowy, jogurt grecki i olej. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
Przygotuj kolejną, większą miskę i dodaj do niej suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz pokrojoną w małe kawałki czekoladę. Dodaj do tego zawartość pierwszej miski i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gładka. Pokrój truskawki na małe kawałki i dodaj do ciasta, delikatnie mieszając. Odstaw miskę na 30-45 minut.
Przygotuj formę na muffiny i nakładaj ciasto, tak aby zostawić 0,5 cm odstępu od górnej krawędzi. Na górę możesz dodać truskawki i kawałki czekolady. Włóż formę do piekarnika i piecz przez 5 minut, później zmniejsz temperaturę do 190 st. C. Piecz przez 15 minut, do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek muffiny będzie sucha. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Chłodne muffiny możesz dowolnie ozdobić.
Zobacz też:
Bije na głowę choćby tradycyjną szarlotkę. Ten chrupiący deser z jabłkami stanie się twoim ulubionym
To ciasto będzie hitem na komuniach. Przepis na nie podała siostra Anastazja
W PRL-u był hitem każdej imprezy. Dziś nie kupisz w kawiarni, a jest obłędnie smaczny