
Nad ruskimi pierogami trzeba się napracować w kuchni, ale przy kotletach już nie. Bezmięsna odsłona kotletów ruskich to coś nowego w twojej kuchni, ale ze szczyptą tradycji. Składniki wchodzące w skład zestawu są podobne do tych jak na pierogi ruskie, ale wyjątkiem jest metoda przygotowania. Zamiast zamykać farsz w cieście pierogowym, musisz ulepić z niego owalne kółka, otulić panierką, a potem usmażyć na patelni. Potrawa idealnie sprawdzi się na postny obiad.
Kotlety ruskie to kulinarne arcydzieło, spróbuj, a nie zaprzeczysz
W skład kotletów ruskich wchodzą gotowane ziemniaki, twaróg, cebula i aromatyczne przyprawy. To jeden z najlepszych przepisów na kotlety w wersji wegetariańskiej.
Przepis na ruskie kotlety
Składniki:
650-700 g białego sera półtłustego
1,5 kg ugotowanych ziemniaków
3 ząbki czosnku
2 jajka
2 cebule
pieprz i sól do smaku
odrobina gałki muszkatołowej
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ser mielimy i wrzucamy do naczynia. Cebulę siekamy i podsmażamy na tłuszczu, aż się zarumieni, przekładamy do ziemniaków i sera. Dodajemy przyprawy, 3 przeciśnięte ząbki czosnku i jajka. Zagniatamy zwartą masę, a potem odrywamy z niej małe porcje i z każdej tworzymy lekko spłaszczone kotlety. Panierujemy je w bułce tartej. Na patelnię wlewamy porządną porcję oleju i czekamy, aż się rozgrzeje. Wtedy smażymy kotlety na średnim ogniu z dwóch stron, aż się przyrumienią. Podajemy z ulubioną sałatką.
Polecamy też przepis na kotlety pieczarkowe