Brukiew to zapomniane warzywo, które zachwyca cennymi adekwatnościami i łatwością uprawy. W Polsce było popularne przede wszystkim w czasach kryzysu, kiedy dostępność pożywienia była mocno ograniczona.
Wykorzystywano je powszechnie do połowy XX wieku, zwłaszcza na wsiach i w rejonach takich jak: Podlasie, Kaszuby, Warmia czy Mazury. Dziś jednak zostało u nas praktycznie zapomniane, mimo cennych adekwatności zdrowotnych.
Jakie są adekwatności brukwi? "Norweskie ziemniaki" pomagają schudnąć i mają masę witamin
Norwedzy dobrze znają adekwatności brukwi, dlatego traktują ją niemalże jak ziemniaka. Dodają warzywo praktycznie wszędzie - do sałatek, pysznych zapiekanek czy zup. Trudno im się dziwić, biorąc pod uwagę, jakie jest zdrowe.
Brukiew nie kosztuje wiele i łatwo się ją uprawia, a zawiera m.in. witaminy: A, B6, C i K. Jest także źródłem takich składników odżywczych jak: żelazo, magnez, wapń, cynk czy potas.
To warzywo, które może być przydatne na diecie redukcyjnej. Brukiew może sprzyjać odchudzaniu, ponieważ zawiera jedynie 37,5 kcal w 100 g przy jednoczesnej dużej zawartości błonnika (2,5 g) czy błonnika (1,2 g).
Może cię zainteresować: Ten cytrus jest najzdrowszy. Cytryna ani grejpfrut nie mogą się z nim równać
Na co pomaga brukiew? To warzywo wspiera trawienie i pomaga zachować młodość
To wielki błąd, iż u nas brukiew bywa wzgardzona. Niestety częściej pojawia się w korycie zwierząt, niż gości na polskich stołach mimo tego, iż pomaga także wspierać odporność (witaminy m.in. C czy A) czy wspomaga trawienie (błonnik).
Za sprawą zawartości potasu może delikatnie obniżać ciśnienie krwi i chroni serce dzięki swoim adekwatnościom przeciwzapalnym. Przeciwdziała otyłości z uwagi na sytość i niewielką kaloryczność, o czym było wspomniane już wyżej.
Czytaj również: Tak wybierzesz najzdrowsze awokado. Na to zwróć uwagę podczas zakupów
Jak wykorzystać brukiew w kuchni? Pasuje do wielu dań, dlatego w Skandynawii jest hitem
Po brukiew warto sięgać zwłaszcza zimą z uwagi na niewielką dostępność innych, wartościowych warzyw. Roślina ta może być wykorzystywana jako dodatek do zup, gulaszy i jednogarnkowych potraw.
Jest smaczna po usmażeniu, upieczeniu czy podduszeniu, ale dobrze smakuje także po prostu ugotowana np. jako zamiennik ziemniaków na talerzu. Z kolei Norwedzy najchętniej jedzą zapiekankę z brukwią.
Zobacz też:
Nie możesz doczyścić brodzika i kabiny prysznicowej? Ten tani sposób stosują choćby w hotelach
Te witaminy opóźniają starzenie się organizmu. Seniorzy powinny przyjmować regularnie
To warzywo jest kopalnią witamin. Jednak Polacy kręcą na nie nosem