Przepis na pyszne gofry bez gofrownicy. Możesz je przygotować na dwa sposoby

g.pl 3 dni temu
Jak można zrobić gofry bez gofrownicy? Wbrew pozorom to nie takie trudne, jak się wydaje. Przepis jest niemal taki sam, jednak różni się metoda pieczenia. W tym wypadku mamy aż dwie opcje - usmażyć gofry na patelni lub upiec je w piekarniku. Jak to zrobić?
Gofry cieszą się ogromną popularnością w okresie wakacyjnym. Nadmorskie budki pękają w szwach od tych przysmaków, jednak Polaków niestety może odstraszać cena. Za jednego gofra z bitą śmietaną i owocami zapłacimy w tej chwili około 20-30 złotych, co dla 4-osobowej rodziny jest już sporym wydatkiem. jeżeli nie chcesz przepłacać, ale jednocześnie masz ochotę na ten chrupiący deser, to przygotuj go w domu. Co ciekawe, wcale nie potrzebujesz do tego gofrownicy.


REKLAMA


Zobacz wideo Zrobiłam gofry lepsze niż z nadmorskiej budki. Chrupiące i maślane


Czy można zrobić gofry bez gofrownicy? Tak, choćby na dwa sposoby
Gofry bez gofrownicy mogą brzmieć dla niektórych jak absurd, ale to nie żart. Rzeczywiście da się przygotować ten deser bez specjalnego sprzętu i są na to dwa sposoby.


Gofry na patelni - przygotowanie gofrów na patelnie jest bardzo proste, ponieważ gęste ciasto sprawia, iż porcja się nie rozpłynie. Warto jednak mieć na uwadze, iż przy tej metodzie nasze gofry nie będą mieć charakterystycznej kratki, tylko kształt placków. jeżeli jednak zależy ci na wyglądzie zbliżonym do oryginału, użyj patelni do grillowania.
Gofry w piekarniku - przy tej metodzie będziemy potrzebować specjalnych foremek do gofrów. Bez problemu kupimy je w wielu sklepach z akcesoriami kuchennymi.


Zobacz też: Jak ukorzenić młode rośliny? Rozpuść w wodzie i zanurz sadzonkę. Korzenie pojawią się po kilku dniach


Przepis na gofry domowe. Przygotuj niezbędne składniki
Składnik, jakich potrzebujemy do zrobienia gofrów bez gofrownicy, to:


2 jajka w rozmiarze L,
1,5 szklanki mleka,
1,5 szklanki mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 gramów masła,
opakowanie cukru wanilinowego,
szczypta soli.


Przepis na gofry na patelni lub w piekarniku. Oba sposoby są bardzo proste


Na początek rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostudzenia.
W osobnych miskach oddzielmy żółtka od białek.
Do żółtka dodajemy mleko, mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Całość mieszamy dzięki miksera na niskich obrotach do momentu połączeniu składników. Następnie wlewamy także rozpuszczone masło i ponownie wszystko mieszamy.
Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. dzięki łyżki przekładamy ją do masy z żółtkami i ostrożnie łączymy wszystkie składniki.
Gofry na patelni: patelnię rozgrzewamy bez tłuszczu, a gdy będzie gorąca, wylewamy na nią porcję ciasta. Smażymy przez około 2-3 minuty z każdej strony.
Gofry z foremek w piekarniku: rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto rozlewamy do foremek, układamy je na blaszce i pieczemy przez około 15-20 minut.
Bez względu na to, którą metodę wybraliśmy, gofry muszą chwilę ostygnąć przed zjedzeniem. Dzięki temu nabiorą chrupkości, a dodatki nie roztopią się na nich pod wpływem wysokiej temperatury.


Źródło: haps.pl


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału