Przepis na domowe ptasie mleczko. Jest zdrowsze i smakuje o niebo lepiej niż to ze sklepu

top.pl 5 dni temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Ptasie mleczko przywodzi na myśl beztroskie dzieciństwo. Niejedna osoba szukała tych słodkości po szafkach. Waniliowa pianka ukryta w gorzkiej czekoladzie zachwyca do tej pory zarówno dzieci, jak i dorosłych. A może warto zrobić ten deser w wersji domowej? Sprawdź prosty przepis na ptasie mleczko bez nadmiaru cukru i sztucznych składników.

Jakie jest domowe ptasie mleczko? Oczywiście puszyste jak obłoczek o aromacie waniliowym z czekoladową polewą. Nie zawiera jednak konserwantów, dlatego trzeba zjeść je dość szybko, w przeciwieństwie do słodyczy ze sklepu. Jesteśmy jednak przekonani, iż zniknie z talerza w mgnieniu oka, bo aż tak zachwyca swoim smakiem.

Składniki na domowe ptasie mleczko

Duże znaczenie w przygotowywaniu domowego ptasiego mleczka ma ekstrakt waniliowy. To właśnie on nadaje słodkościom nutę wanilii. Właśnie dlatego powinniśmy użyć produktu o dobrej jakości. Można zastąpić go pastą waniliową.

Nie nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ten deser w innym smaku. Możemy użyć aromatu owocowego albo kokosowego, w zależności od naszych preferencji.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia domowego ptasiego mleczka?

Składniki na piankę:

  • 250 ml śmietanki 30 proc.;
  • 2 białka;
  • 3 łyżki wody;
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • 2 łyżeczki żelatyny;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g czekolady gorzkiej;
  • 2 łyżki oleju kokosowego.

Przepis na domowe ptasie mleczko

Przepis na domowe ptasie mleczko jest bardzo prosty. Na początek zalewamy żelatynę wodą i odstawiamy do momentu, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy ją, żeby się rozpuściła.

W kolejnym kroku ubijamy białka tak, aby powstała sztywna piana. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Potem łączymy te dwie masy i dodajemy do nich ostudzoną żelatynę.

Tak przygotowaną masę przelewamy do płaskiego naczynia, wyłożonego folią spożywczą i wstawiamy ją do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie kroimy deser na kawałki i zanurzamy każdy z nich w roztopionej czekoladzie zmieszanej z olejem kokosowym. Gotowe ptasie mleczko jeszcze raz chłodzimy, żeby polewa stężała.

Dodatkowe składniki do domowego ptasiego mleczka

Zamiast polewy czekoladowej, możemy użyć posypki z kakao. W tym celu obtaczamy każdą kostkę w przesianym proszku.

Przed włożeniem ptasiego mleczka do lodówki, warto położyć na piankę owoce, tj. maliny czy wiśnie. Wspaniale przełamią słodycz deseru. Możemy użyć też galaretki owocowej.

Z waniliową pianką świetnie komponują się orzechy albo migdały, które nadają słodkościom chrupkości. Dla fanów kawowych deserów polecamy dodanie do piankowej masy kawy rozpuszczalnej. Wystarczy rozpuścić 1 łyżeczkę tego produktu w 1 łyżce gorącej wody. Uzyskamy wówczas smak espresso.

Zobacz też:

​Takie ciasto z malinami robi siostra Anastazja. Wszystkie koleżanki poproszą o przepis

Już nie ogórki, a marchewki małosolne. Robię je bez użycia słoików

W PRL-u jedli wszyscy, dziś mało kto pamięta to warzywo. Kiszone pozostało smaczniejsze

Idź do oryginalnego materiału