Jakie jest domowe ptasie mleczko? Oczywiście puszyste jak obłoczek o aromacie waniliowym z czekoladową polewą. Nie zawiera jednak konserwantów, dlatego trzeba zjeść je dość szybko, w przeciwieństwie do słodyczy ze sklepu. Jesteśmy jednak przekonani, iż zniknie z talerza w mgnieniu oka, bo aż tak zachwyca swoim smakiem.
Składniki na domowe ptasie mleczko
Duże znaczenie w przygotowywaniu domowego ptasiego mleczka ma ekstrakt waniliowy. To właśnie on nadaje słodkościom nutę wanilii. Właśnie dlatego powinniśmy użyć produktu o dobrej jakości. Można zastąpić go pastą waniliową.
Nie nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ten deser w innym smaku. Możemy użyć aromatu owocowego albo kokosowego, w zależności od naszych preferencji.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia domowego ptasiego mleczka?
Składniki na piankę:
- 250 ml śmietanki 30 proc.;
- 2 białka;
- 3 łyżki wody;
- 4 łyżki cukru pudru;
- 2 łyżeczki żelatyny;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady gorzkiej;
- 2 łyżki oleju kokosowego.
Przepis na domowe ptasie mleczko
Przepis na domowe ptasie mleczko jest bardzo prosty. Na początek zalewamy żelatynę wodą i odstawiamy do momentu, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy ją, żeby się rozpuściła.
W kolejnym kroku ubijamy białka tak, aby powstała sztywna piana. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Potem łączymy te dwie masy i dodajemy do nich ostudzoną żelatynę.
Tak przygotowaną masę przelewamy do płaskiego naczynia, wyłożonego folią spożywczą i wstawiamy ją do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie kroimy deser na kawałki i zanurzamy każdy z nich w roztopionej czekoladzie zmieszanej z olejem kokosowym. Gotowe ptasie mleczko jeszcze raz chłodzimy, żeby polewa stężała.
Dodatkowe składniki do domowego ptasiego mleczka
Zamiast polewy czekoladowej, możemy użyć posypki z kakao. W tym celu obtaczamy każdą kostkę w przesianym proszku.
Przed włożeniem ptasiego mleczka do lodówki, warto położyć na piankę owoce, tj. maliny czy wiśnie. Wspaniale przełamią słodycz deseru. Możemy użyć też galaretki owocowej.
Z waniliową pianką świetnie komponują się orzechy albo migdały, które nadają słodkościom chrupkości. Dla fanów kawowych deserów polecamy dodanie do piankowej masy kawy rozpuszczalnej. Wystarczy rozpuścić 1 łyżeczkę tego produktu w 1 łyżce gorącej wody. Uzyskamy wówczas smak espresso.
Zobacz też:
Takie ciasto z malinami robi siostra Anastazja. Wszystkie koleżanki poproszą o przepis
Już nie ogórki, a marchewki małosolne. Robię je bez użycia słoików
W PRL-u jedli wszyscy, dziś mało kto pamięta to warzywo. Kiszone pozostało smaczniejsze