Dzisiaj mam dla Was nowy pomysł na przepis na super prostą potrawę z makaronu – fusilli ala Vodka, prawdziwy włoski klasyk, który cieszy się szczególną popularnością w mojej rodzinie. To danie jest naprawdę proste, ale niezwykle smaczne i można je łatwo przygotować z podstawowych składników – idealne na szybki posiłek. Dodatek odrobiny wódki pozwala perfekcyjnie wydobyć smaki szybkiego sosu pomidorowego, dzięki czemu powstaje niezwykle pyszny i kremowy makaron, który na pewno Cię zasyci i zadowoli!
Co to jest fusilli ala vodka? Jaki makaron wybrać do sosu pomidorowego?
Pasta alla Vodka, znana również jako penne alla vodka, to klasyk włoskiej kuchni, którego historia sięga co najmniej lat 80. XX wieku. Jak to często bywa, ludzie spierają się, kto wymyślił to danie jako pierwszy i który przepis można uznać za ten jedyny, prawdziwy oryginał.W swojej istocie jest to po prostu makaron w formie penne lub rigatoni, a także fusilli, podawany z kremowym sosem pomidorowym i parmezanem.
Czym różni się Pasta alla Vodka od innych sosów pomidorowych?
Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na sos pomidorowy do makaronu, a do najbardziej ulubionych należą Spaghetti w sosie pomidorowym , all’Arrabbiata czy makaron z sosem mięsnym. Wszystkie te dania często przygotowuje się z penne, a bazą jest klasyczny sos zrobiony z pomidorów z puszki. W przypadku fusilli alla vodka różnica polega na dodatku wódki, oregano, śmietany i sera – w tym przepisie Pecorino Romano.
Kremowa doskonałość z odrobiną charakteru – Czy już odkryłeś makaron z wódką jak fusilli ala vodka?
Często można spotkać przepisy, które wykorzystują świeże zioła, pancettę, boczek lub Parmigiano Reggiano. Natknąłem się także na spory dotyczące tego, czy można używać tylko całych pomidorów z puszki, czy również krojonych… Ale jaki przepis jest naprawdę „oryginalny”? Nie wiem – pewnie można się spierać bez końca. Moim zamiarem jednak było przyrządzenie tego makaronu tak aby smakowo był zbliżony do oryginału ale mimo wszystko reprezentował moje smaki i naprawdę był pyszny!
Fusilli ala vodka
DrukujSkładniki:
350 g fusilli lub penne, waga sucha
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 cebula
3 duże ząbki czosnku
1 doniczka świeżej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki wódki, u mnie czarna żubrówka
300 g wędzonego boczku parzonego
10 dużych suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
2 łyżki oliwy z oliwek
200 ml śmietany, 30% tł.
sól i czarny pieprz do smaku
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
50 g startego Parmigiano-Reggiano
Przygotowanie:
- Boczek pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć przez 2 minuty po czym dodać przecier pomidorowy, przyprawy i zioła.
- Wlać pomidory i doprawić sos solą. Dodać pokrojoną bazylię i gotować sos przed 15 minut.
- W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odcedzony makaron dodać do sosu wraz ze startym serem i wymieszać.
- Podać fusilli ala vodka w głębokich talerzach lub miskach i dodatkowo posypać parmezanem. Smacznego.