Lato zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, iż niedługo nadejdzie pora na zbiory warzyw z ogrodowej uprawy. Prawdopodobnie najwięcej będzie ogórków, ponieważ nie wymagają od nas dużej pielęgnacji, a mimo to rosną jak na drożdżach. Oczywiście nie trzeba jeść wszystkich od razu, ale warto też przypilnować, żeby się nie zmarnowały. W tym celu najlepiej zrobić z nich smaczne przetwory. jeżeli znudziły ci się już kiszone, konserwowe czy małosolne, to mamy świetny przepis na ogórki "krokodylki". Gwarantujemy, iż zrobią furorę przy stole.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone
Co to są ogórki krokodylki? Mało znany przepis na przepyszną przekąskę
"Krokodylki" to nic innego jak ogórki w pikantnej zalewie. Przygotowuje się je z dodatkiem czosnku, pieprzu i papryczki chili, dzięki czemu warzywa mają wyrazisty, ostry posmak. To właśnie tym przyprawom zawdzięczają swoją nazwę, ponieważ "kąsają" podniebienie. Są bardzo aromatyczne i przepyszne.
Zobacz też: Moja babcia zawsze podlewa tym pomidory. Co roku zbiera kosze dorodnych i soczystych warzyw
Ogórki krokodylki: przepis. Przygotuj potrzebne składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania "krokodylków", to:
2 kilogramy ogórków gruntowych (małych lub średnich),
2 szklanki cukru,
1,5 szklanki octu,
3 pełne łyżki soli,
8 łyżek oleju roślinnego,
duża główka czosnku,
1,5 łyżeczki papryczki chili,
łyżeczka pieprzu.
Jak zrobić zalewę do ogórków krokodylków? Przepis krok po kroku
Na początek oczyszczamy i zmiękczamy ogórki. W tym celu wkładamy je do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie dokładnie je myjemy.
Umyte ogórki przekrawamy wzdłuż na ćwiartki. Wkładamy je do osobnego naczynia, zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 6 godzin, by puściły sok.
Po kilku godzinach możemy zabrać się za przygotowanie zalewy. Gdy ogórki puszczą wodę, ostrożnie ją odlewamy. Do warzyw dodajemy chili, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy.
Do garnka wlewamy ocet, cukier i olej. Wszystko gotujemy, a po kilku minutach zalewamy zaprawą ogórki.
Naczynie z ogórkami w zalewie odstawiamy do wystygnięcia na całą noc. Następnego dnia przekładamy warzywa do wyparzonych słoików i zalewamy je zaprawą, w której się marynowały. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy wszystko przez 15 minut we wrzątku. Ogórki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i gotowe. Tak przygotowane przetwory można schować do piwnicy lub innego chłodnego, zacienionego miejsca.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.