Prosty przepis na kluski lane jak u babci. Nie każdy wie, jak je zrobić. Dzieci je kochają

g.pl 6 godzin temu
Zdjęcie: Autorstwa Mariuszjbie - Praca własna, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3778090


Kluski lane to coś, co pamiętamy z dzieciństwa. Robiły nam to mamy albo babcie na wodzie lub na mleku. Warto odświeżyć sobie przepis i wypróbować nowe inspiracje.
Makarony to świetne rozwiązanie na różnego rodzaju posiłki. Nadaje się zarówno na obiady, jak i kolacje. Wystarczą do nich proste dodatki, by posiłek był wartościowy i smaczny. Kluski lane to nieskomplikowana i jednocześnie bardzo smaczna opcja na śniadanie, obiad, kolację lub choćby deser.


REKLAMA


Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?


Kluski lane - czemu je lubimy?
Kluski lane to jedna z potraw, która kojarzy się z dzieciństwem, babciami albo przedszkolem. To bardzo łatwe danie, które można gwałtownie przyrządzić i może mieć wiele różnych wariantów. Wystarczy trochę mąki, jajko, sól, woda, mleko, bulion i w zasadzie posiłek jest gotowy. Takie kluski mogą być podawane zarówno na słodko, jak i na słono.


Kluski lane - przepis na klasyczne kluseczki
Podstawowa receptura pozwala na wiele zmian i modyfikacji. Ilość z poniższego przepisu powinna wystarczyć na posiłek dla dwóch osób. Co ważne, makaron ten zawsze gotowany jest na jakimś płynie, więc należy wybrać bulion lub mleko.
Składniki:


2 jajka
6 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej
2 łyżki wody
szczypta soli.


Wykonanie:


Jajka wbić do miski. Dodać mąkę, sól oraz wodę. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję płynną, a jeżeli tak nie jest, wystarczy dolać wody. Powstałą masę wylewać na wrzątek jednocześnie mieszając bulion lub mleko, na który wylewamy ciasto. Gotować 2-3 minut.
Lane kluski na mleku
Jednym z wariantów tej potrawy są właśnie lane kluski na mleku. Są więc formą zupy mlecznej. Dlatego też bardzo dobrze będą nadawały się zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek czy kolację. W zależności od tego, jak bardzo lubimy słodkie rzeczy, można mleko posłodzić cukrem lub ksylitolem w wybranej ilości. Można też użyć miodu, ale należy to zrobić już po ugotowaniu klusek na mleku i po przestygnięciu, ponieważ zbyt gorące mleko niszczy adekwatności miodu.
Lane kluski na mleku - co jeszcze można do nich dodać?
Propozycja ta jest aktualna przede wszystkim, gdy lane kluski na mleku są deserem lub drugim śniadaniem. Dla zmiany smaku i atrakcyjności można do tej potrawy dodać owoce. Należy to jednak również zrobić po przestudzeniu, aby owoce się nie zaparzyły. o ile lubimy, można dodać też cynamon.
Jak zrobić kluski lane z żółtym serem? Czy do ciasta można coś dodać?
Wystarczy trochę zmodyfikować przepis podstawowy, a uzyskamy całkiem nową recepturę. Do ciasta można dodać np. odrobinę koperku, kurkumy lub innych ziół. Wówczas ciasto będzie miało interesujący smak. Makaron powinien być wówczas gotowany na bulionie. interesującego twista potrawie nada żółty ser. Wystarczy zetrzeć go na tarce o dużych oczkach i posypać zupę przed podaniem.


Jak zrobić kluseczki z serka homogenizowanego?
Ponownie wystarczy tylko trochę zmodyfikować przepis podstawowy na lane kluski. Należy do niego dołożyć jeden serek homogenizowany i zwiększyć ilość mąki tak, aby ciasto dalej pozostało bardziej płynne niż gęste. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę. Następnie należy zagotować wodę w garnku, a kluseczki wykładać łyżką na wrzątek (trzeba zanurzyć łyżkę najpierw we wrzątku, a następnie nałożyć trochę ciasta i włożyć ponownie do gotującej się wody).
Kluseczki z serka homogenizowanego gotujemy 2-3 min od wypłynięcia. Podawać je można np. z roztopionym masłem, bułką tartą czy śmietaną. Wszystko zależy od naszych upodobań. Całość można posypać np. cukrem.
Zobacz też: Zupa pizza jest tak interesująca w smaku, iż każdy powinien ją spróbować przynajmniej raz. Dzieci ją kochają
Idź do oryginalnego materiału