Truskawki to jedne z ulubionych owoców Polaków. Warto mieć je zawsze pod ręką, ponieważ są bardzo smaczne i można zrobić z nich wiele pysznych dań. Ciasta czy koktajle to jednak nie wszystko. Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie truskawkowego dżemu. Z uwagi na swoje adekwatności, można zamknąć go w słoikach i przechowywać w spiżarni przez kilka miesięcy. To świetny pomysł na zachowanie smaku owoców na dłużej. Jak się zabrać za taki dżem?
REKLAMA
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
Szybki przepis na dżem truskawkowy. Tak wzbogacisz smak owoców
Przepis na dżem nie jest trudny - wystarczy mieć owoce, cukier i sok z cytryny, który pomoże w zachowaniu jasnego, czerwonego koloru. jeżeli jednak znudził ci się smak samych truskawek, warto wzbogacić do o wyraziste dodatki. Doskonałym pomysłem będzie dorzucenie do dżemu na przykład agrestu. Ma wyrazisty, kwaskowaty posmak, który subtelnie przebije się przez słodycz truskawek. Składniki, jakich będziemy potrzebować, to:
500 gramów truskawek,
250 gramów agrestu,
500 gramów cukru,
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Zobacz też: Przepis na ogórki kiszone. Dodaj zamiast chrzanu. Będą twarde i chrupiące jak z babcinej spiżarni
Co dodać do dżemu, żeby był gęsty? Przepis krok po kroku
Na początek dokładnie myjemy truskawki, a następnie obrywamy z nich szypułki, kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.
Agrest również myjemy, oddzielamy owoce od łodyżek i dorzucamy je do truskawek. Wszystko zasypujemy cukrem.
Całość podgrzewamy w garnku na niewielkiej mocy palnika, co chwilę mieszając. W trakcie gotowania dodajemy sok z cytryny.
Gdy cukier się rozpuści, a owoce rozpadną, zmniejszamy moc palnika i przez cały czas gotujemy aż do zagęszczenia.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych i czystych słoików. Następnie zakręcamy naczynia, stawiamy je do góry dnem, okrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Co można dodać do dżemu? Ten składnik zaskoczy smakiem
Agrest to nie jedyny dodatek, jaki podbije smak truskawek. Ciekawym, choć mało popularnym pomysłem, jest dorzucenie papryczki chili. Wbrew pozorom dżem nie będzie ostry, tylko bardziej wyrazisty i aromatyczny. Jak wówczas wygląda przepis? Składniki:
kilogram świeżych truskawek,
500 gramów cukru,
2 łyżki soku z cytryny,
pół łyżeczki ostrej papryki chili (lub więcej, w zależności od preferencji).
Przepis jest taki sam jak poprzednio, jednak w trakcie gotowania dosypujemy ostrą przyprawę. Całość należy dokładnie wymieszać, aby smak i aromat zostały dobrze rozprowadzone.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.