Promocja książki "Smaki Puszczy Białej"

pultusk24.pl 3 godzin temu
Dziś w Centrum Dziedzictwa Kulturowego w Pułtusku odbyła się promocja publikacji „Smaki Puszczy Białej” autorstwa Sylwi Słojkowskiej-Affelskiej i Haliny Witkowskiej.
„Badaniom nad szeroko rozumianą „kuchnią historyczną” nadaje się współcześnie coraz więcej kontekstów antropologicznych, historycznych, archeobotanicznych czy archeozoologicznych, by wymienić tylko kilka. Badacze próbują dzięki nim dopatrzeć się szeregu istotnych zjawisk, które nie tylko przyczyniają się do poszerzenia wiedzy na temat poziomu kultury materialnej regionów ludów itp., ale też próbują definiować składowe tożsamości kulturowej. Wyrażają się one nie tylko przez to co i jak jadali ludzie, ale także poprzez pory spożywania posiłków, celebrowanie kulinarne świąt rodzinnych i religijnych, symboliczne znaczenie nadawane poszczególnym posiłkom czy choćby tylko produktom. Przez taki właśnie pryzmat przedstawiona zostaje w tej książce materialna kultura ludności Puszczy Białej. Otrzymujemy zatem bodaj pierwszą w literaturze pracę, tak szeroko i nowocześnie próbującą zdefiniować Kurpie Białe poprzez pryzmat ich dawnej kuchni i współczesnego dziedzictwa” &n
Idź do oryginalnego materiału