Prawdziwy tatar wołowy

ania-gotuje.pl 10 miesięcy temu

Poznaj prawdziwy tatr wołowy, który jest idealny na imprezy i gwałtownie znika ze stołu. Zobacz jak pięknie podać tatar oraz jakie dodatki pasują do tej przekąski. Taki tatar wygląda apetycznie i świetnie smakuje.

Tatara najczęściej przygotowuję na imprezę np na Sylwestra. To jedna z tych przekąsek, która najszybciej znika ze stołu. W moim przepisie podaję wiele opcjonalnych dodatków i zamienników. Podpowiem też, jakie wybrać mięso oraz jak podać i udekorować potrawę.

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2
Liczba kalorii: 140 kcal w 100 g
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 250 g surowego i świeżego mięsa wołowego (polędwiczka, ligawa, rostbef)
  • 2 surowe żółtka jajek (rozmiar L)
  • 1 mała cebula (około 100 g)
  • 1 średni ogórek kiszony (około 80 g)
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • pół płaskiej łyżeczki soli (najlepiej gruboziarnista)
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego

Opcjonalne dodatki

  • łyżka kaparów
  • 2 łyżki marynowanych grzybów leśnych (np borowiki) lub pieczarek
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • łyżka Maggi (popularna wśród osób pamiętających PRL) lub sosu Worcestershire

Sposób wykonania prawdziwego tatara wołowego

Zanim przystąpisz do zrobienia tatara, przeczytaj cały opis. Podaję w nim poszczególne etapy krok po kroku oraz wiele zamienników produktów, dzięki którym tatar będzie wyglądał apetycznie i jeszcze lepiej smakował.

2 – przygotowuję warzywa oraz żółtka na tatar

Cebulkę obieram z łupinek i kroję w drobną kostkę.

Z ogórka kiszonego odkrawam obie twarde końcówki i kroję w drobną kostkę.

Skorupki jajek sparzam wrzątkiem. Następnie oddzielam białka od żółtek. Jajka powinny być świeże i pochodzić ze sprawdzonego źródła. jeżeli nie masz jaj z pewnego źródła lub boisz się użyć surowych żółtek, to możesz ugotować jajka na miękko i wykorzystać płynne żółtka.

Jeśli do tatara zdecydujesz się dodać kapary lub marynowane grzyby czy też paprykę konserwową, to pokrój je w kostkę.

2 – przygotowuję mięso wołowe

Mięso wołowe jest najważniejsze podczas przygotowywania tatara. Powinno być świeże i pochodzić ze sprawdzonego źródła. Do tatara nie używam mięsa rozmrożonego. jeżeli używam mięsa mielonego, to mielę samodzielnie lub proszę by zmielono przy mnie.

Do potrawy najlepsza jest oczywiście polędwica lub ligawa, które nie posiadają białej tkanki i błon.

Wołowinę płuczę w zimnej wodzie i osuszam. jeżeli mam mniej szlachetną część wołowiny, to odkrawam wszelkie tłuste części i błonki. Nie wyrzucam ich, gdyż świetnie nadają się jako wkład do wywaru na rosół.

Mięso na tradycyjnego tatara drobno siekam. W tym celu wołowinę kroję w poprzek włókien na cienkie plastry (4 – 5 mm). Następnie kroję w paseczki i drobno siekam. Ale uwaga nie za drobno, aby nie powstało mięso mielone.

Wskazówka. jeżeli nie masz czasu, chęci lub umiejętności, to zamiast drobno siekać, możesz wołowinę zmielić na grubych oczkach maszynki. Jednak w takim przypadku nie będzie to tradycyjny, chociaż również smaczny tatar.

Do tak przygotowanego mięsa wołowego dodaję łyżkę oliwy z oliwek i wszystko mieszam ze sobą, aż otrzymam gładką masę. jeżeli chcesz bardziej rozluźnić masę mięsa, to dodaj 1 lub 2 łyżki przegotowanej i zimnej wody. jeżeli chcesz na długo zachować ładny kolor mięsa wołowego, to dodaj 1 lub 2 łyżki wody gazowanej. Zamiast oliwy możesz użyć oleju roślinnego.

3 – podaję tatar w 2 wersjach do wyboru

W wersji najprostszej mieszam ze sobą wszystko i doprawiam solą oraz pieprzem. Taki tatar robię najczęściej dla siebie w zwykły dzień.

Wersję wyglądającą efektownie serwuję na imprezowy stół. Wówczas z mięsa wołowego zmieszanego z oliwą formuję 1 lub 2 okrągłe placki. W środku robię wgłębienie i umieszczam całe żółtko.

Wokół mięsa układam pokrojone w kostkę: cebulkę i ogórka oraz opcjonalnie inne dodatki. Pamiętaj jednak, aby wszystkich dodatków było mniej, niż masy mięsa wołowego. Wszystko oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podaję na stół zaraz po zrobieniu z kromką chleba posmarowanej masłem.

Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału