Prawdziwy tatar na przystawkę. Zobacz przepis na prostą przystawkę z wołowiny. Tym daniem możecie przekonać kulinarnych sceptyków

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/fotek/zdjęcie ilustracyjne


Klasyczny tatar to tradycyjna przystawka kuchni polskiej wykonywana z siekanego mięsa wołowego. Takie mięso doprawia się pieprzem, ostrą musztardą, cebulą i siekanymi ogórkami kiszonymi. Przed podaniem ozdabia się żółtkiem, które miesza się z tatarem przed spożyciem. Podpowiadamy przepis na domowego tatara.

Tatar – przepis z wołowiny

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 200 g rostbefu lub ligawy,
  • 10 ml oleju rzepakowego,
  • 20 ml wody,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
  • opcjonalnie: 10 ml sosu sojowego lub Worcestershire.

Do podania:

  • 1 mała cebula,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki ostrej musztardy np.: Dijon,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 4 marynowane grzyby np.: borowiki,
  • 1 łyżka szczypiorku,
  • 1 łyżka natki pietruszki.

Czytaj także: Tradycyjne ozorki w sosie chrzanowym. Odkryj przepis na tani obiad z wieprzowiny. Prawdziwy przysmak jak za dawnych lat

Jak zrobić tradycyjnego tatara?

Przygotowanie:

  1. Mięso wołowe przed siekaniem powinno być schłodzone w lodówce. Nie wolno używać mięsa mrożonego i rozmrażanego, gdyż to psuje konsystencje tatara.
  2. Jajka należy dokładnie umyć i sparzyć. Następnie oddzielić białka od żółtek.
  3. Wybrane dodatki do tatara należy posiekać w drobną kostkę. W wersji podstawowej spotkać można cebulę, kiszone ogórki i marynowane grzyby.
  4. Mięso wołowe należy posiekać drobno na desce przy pomocy szerokiego noża. Mięso na tatara można także zmielić w maszynce.
  5. Posiekane mięso wołowe należy przełożyć do miski i wyrabiać dłońmi z olejem i wodą. W tym momencie można też dodać sos sojowy lub sos Worcestershire.
  6. Z mięsa należy uformować dwie okrągłe porcje przypominające kotlety lub hamburgery.
  7. Mięso na tatara należy ułożyć na talerzach. W obu porcjach wołowiny należy zrobić dołek i umieścić w każdym po jednym żółtku.
  8. Przed podaniem tatar powinien być obłożony posiekanymi dodatkami i z kleksem musztardy.
  9. Tatar może być udekorowany posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Sposób podania tatara

Prawdziwy tatar zwykle podawany jest ze świeżym pieczywem i masłem. W PRL-u przystawkę podawano w ramach zakąski w lokalach gastronomicznych. W wersji najbardziej ubogiej tatar składał się z mięsa wołowego serwowanego z cebulą, kiszonym ogórkiem, żółtkiem i musztardą.

Czytaj także: Jak zrobić idealny stek? Wypróbuj przepis z wołowiny. Zdradzamy sposób na soczysty kawałek mięsa

Nowe wersje tatara

Warto przypomnieć, iż współcześnie tatar kojarzy się wielu osobom z formą podania. Dlatego spotkać można kulinarne interpretacje przystawki w formie tatara z łososia, śledzia, krewetek lub w wersji wegańskiej jako tatar z buraków, które w rzeczywistości są rodzajem sałatki.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału