Tatar – przepis z wołowiny
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 200 g rostbefu lub ligawy,
- 10 ml oleju rzepakowego,
- 20 ml wody,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
- opcjonalnie: 10 ml sosu sojowego lub Worcestershire.
Do podania:
- 1 mała cebula,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki ostrej musztardy np.: Dijon,
- 2 ogórki kiszone,
- 4 marynowane grzyby np.: borowiki,
- 1 łyżka szczypiorku,
- 1 łyżka natki pietruszki.
Czytaj także: Tradycyjne ozorki w sosie chrzanowym. Odkryj przepis na tani obiad z wieprzowiny. Prawdziwy przysmak jak za dawnych lat
Jak zrobić tradycyjnego tatara?
Przygotowanie:
- Mięso wołowe przed siekaniem powinno być schłodzone w lodówce. Nie wolno używać mięsa mrożonego i rozmrażanego, gdyż to psuje konsystencje tatara.
- Jajka należy dokładnie umyć i sparzyć. Następnie oddzielić białka od żółtek.
- Wybrane dodatki do tatara należy posiekać w drobną kostkę. W wersji podstawowej spotkać można cebulę, kiszone ogórki i marynowane grzyby.
- Mięso wołowe należy posiekać drobno na desce przy pomocy szerokiego noża. Mięso na tatara można także zmielić w maszynce.
- Posiekane mięso wołowe należy przełożyć do miski i wyrabiać dłońmi z olejem i wodą. W tym momencie można też dodać sos sojowy lub sos Worcestershire.
- Z mięsa należy uformować dwie okrągłe porcje przypominające kotlety lub hamburgery.
- Mięso na tatara należy ułożyć na talerzach. W obu porcjach wołowiny należy zrobić dołek i umieścić w każdym po jednym żółtku.
- Przed podaniem tatar powinien być obłożony posiekanymi dodatkami i z kleksem musztardy.
- Tatar może być udekorowany posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Sposób podania tatara
Prawdziwy tatar zwykle podawany jest ze świeżym pieczywem i masłem. W PRL-u przystawkę podawano w ramach zakąski w lokalach gastronomicznych. W wersji najbardziej ubogiej tatar składał się z mięsa wołowego serwowanego z cebulą, kiszonym ogórkiem, żółtkiem i musztardą.
Czytaj także: Jak zrobić idealny stek? Wypróbuj przepis z wołowiny. Zdradzamy sposób na soczysty kawałek mięsa
Nowe wersje tatara
Warto przypomnieć, iż współcześnie tatar kojarzy się wielu osobom z formą podania. Dlatego spotkać można kulinarne interpretacje przystawki w formie tatara z łososia, śledzia, krewetek lub w wersji wegańskiej jako tatar z buraków, które w rzeczywistości są rodzajem sałatki.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: