Największy prestiż przypadł restauracji Muga, która już po raz trzeci otrzymała gwiazdkę Michelin – jedno z najbardziej pożądanych wyróżnień w świecie gastronomii. Prowadzona przez Artura Skotarczaka, uznawanego za jednego z czołowych szefów kuchni w Polsce, Muga konsekwentnie utrzymuje najwyższy poziom kulinarny. Jak zauważają inspektorzy, lokal łączy nowoczesne techniki z klasyką fine diningowej elegancji.
Znak Bib Gourmand – przyznawany restauracjom oferującym znakomite jedzenie w rozsądnych cenach – po raz kolejny trafił do lokali TU., SPOT i Fromażeria. Nowym członkiem tego grona została POSTO – jeżycka restauracja mieszcząca się w historycznej bamberskiej zagrodzie przy ul. Kościelnej.
Zestawienie Michelina poszerzyło się w tym roku także o pierwszy lokal spoza granic miasta. Do przewodnika dołączyło NARE Sushi ze Skórzewa – wyraźny sygnał, iż inspektorzy coraz uważniej przyglądają się także kulinarnej ofercie regionu.
– Obecność marki Michelin w Poznaniu to dla nas ogromne wyróżnienie. Inspektorzy ponownie docenili wieloletnią, konsekwentną i ciężką pracę na polu gastronomii – komentuje Jan Mazurczak, prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej (PLOT). – Nowe wyróżnienia pokazują niewyczerpany potencjał i stanowią doskonały pretekst, aby wrócić do Poznania – dodaje.
Publikacja listy zbiegła się z początkiem sezonu letnich podróży. To idealny moment, by promować miasto jako cel kulinarnych wypraw. Zeszłoroczna edycja przewodnika zauważalnie wpłynęła na wzrost liczby rezerwacji w lokalach i zainteresowanie gastronomiczną ofertą Poznania. Eksperci przewidują, iż w tym roku efekt może być jeszcze silniejszy.
– Inspektorzy znają Poznań coraz lepiej, więc każdy, kto smacznie gotuje, ma szansę zostać zauważonym. choćby restauracje, które jeszcze nie znalazły się na liście, mogą niedługo dołączyć do tego grona – podkreśla Jakub Pindych, recenzent kulinarny związany z PLOT.
Poznań dołączył do przewodnika Michelin w 2023 roku, stając się trzecim – po Warszawie i Krakowie – miastem w Polsce ujętym w publikacji. W 2024 roku do zestawienia dołączył Gdańsk, a w tegorocznej edycji zadebiutował również Wrocław. Obecność w przewodniku to nie tylko prestiż, ale także realna szansa na przyciągnięcie nowych gości – zarówno tych lokalnych, jak i z zagranicy.
Historia Michelin sięga początku XX wieku i była początkowo związana z motoryzacją – miała wskazywać podróżującym kierowcom miejsca warte odwiedzenia. Dziś to najbardziej wpływowe źródło rekomendacji gastronomicznych na świecie, a każde nowe wyróżnienie staje się powodem do dumy, ale i impulsem do dalszego rozwoju.
Oto lista poznańskich restauracji wyróżnionych w przewodniku Michelin, uporządkowana alfabetycznie z dopiskiem o rodzaju wyróżnienia:
- A nóż widelec
- Cucina
- Delicja
- Fromażeria (Bib Gourmand)
- Marino Bistrot
- Muga (1 gwiazdka)
- Nare Sushi Skórzewo
- NOOKS
- Papavero
- PASODOBRE Restaurant & Tapas Bar
- Port Sołacz
- POSTO
- SPOT. (Bib Gourmand)
- The Time
- TU. REStAURANT (Bib Gourmand)
- Zen On