Jest czas na śliwki, a więc i smażenie powideł śliwkowych. Są bogatym źródłem błonnika, potasu, magnezu, witamin A, B, C, E i antyoksydantów. Powidła śliwkowe służą układowi trawiennemu, sercu, odporności i gospodarce wodnej organizmu. Warto przygotować je samodzielnie. Podpowiadamy, jak to zrobić?
Składniki: 2 kg zwykłej węgierki dobrze dojrzałej, tzn. o ciemnoniebieskiej skórce z żółtopomarańczowym miąższem. Jest to bardzo ważne, bo kolory te świadczą o dojrzałości śliwki. Najlepsze śliwki są oczywiście z Pogórza Szydłowskiego.
Sposób przygotowania: Śliwki umyć, usunąć pestki i następnie smażyć przez 3 dni. Pierwszego dnia przez 4 godziny, drugiego dnia – 3 godziny i trzeciego dnia – 1 godzinę. Smażyć na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły. W trzecim dniu przełożyć gorące powidła do umytych i suchych słoików. Następnie pasteryzować przez 20 minut. Zakrętki do słoików muszą być nowe! I mamy smaczne, zdrowe i własne powidła, bez których świąteczny piernik nie istnieje!
Przepis podała: Aneta Grochowska z Woli Żyznej.