Badania nad rozmarynem prowadzili amerykańscy naukowcy z kalifornijskiego The Scripps Research Institute. Jest to ośrodek, który specjalizuje się w badaniach medycznych, a założony został ponad 100 lat temu.
Rozmaryn w walce z demencją
Dokładniej chodzi o kwas karnozowy, który jest zawarty w rozmarynie. To niezwykle silny przeciwutleniacz, który działa neuroprotekcyjnie i przeciwzapalnie. Może pozytywnie wpływać na poprawę pamięci poprzez zwiększanie liczby synaps, które są odpowiedzialne za komunikację neuronów. Idąc tym tropem badacze z The Scripps Research Institute stworzyli stabilną formę kwasu karnozowego (nazwano ją diAacCa). Następnie podali ją myszom wykazującym objawy choroby Alzhaimera. Gryzonie, po podaniu diAacCa, wykazywały poprawę funkcji poznawczych, a także miały zwiększoną gęstość synaps neuronalnych.
Sprawdź również: Często korzystasz z tężni solankowych? Będziesz w szoku, gdy dowiesz się, co w nich siedzi
Jak wprowadzić rozmaryn do diety seniorów?
Rozmaryn można łatwo i smacznie wprowadzić do diety seniorów. Przede wszystkim jest to świetny dodatek do zup i dań jednogarnkowych. Doskonale komponuje się z warzywami korzeniowymi, fasolą, soczewicą czy ziemniakami. Wystarczy dodać gałązkę świeżego lub szczyptę suszonego rozmarynu na etapie gotowania. Jest także świetnym uzupełnieniem pieczonych warzyw takich jak ziemniaki czy marchewka oraz wypieków (chleba, bułek, a także włoskiej focacci). Warto także dodać rozmaryn do dań z drobiu (kurczaka, indyka) oraz ryb. Można również przygotować oliwę z rozmarynem lub herbatę rozmarynową, która poprawia trawienie i wspiera koncentrację.
Zobacz też:
Piecz rybę w ten sposób, a na pewno nie wyjdzie sucha. Zachwycisz się smakiem
Ta beza nigdy nie opada. Jest smaczna i krucha, choćby gdy wypełnisz ją kremem
Takie ogórki robi Magda Gessler. Są ultrachrupiące dzięki 1 dodatkowi