Pomysł na szybki obiad. Do tych krokietów nie potrzebujesz naleśników. Zrobisz je w mig

g.pl 1 dzień temu
Co zrobić na obiad wielkanocny? jeżeli masz już dość jajek i sałatki jarzynowej, przygotuj pyszne krokiety. Nie musisz jednak w tym celu smażyć góry naleśników. Wystarczy ugotować ziemniaki, z których zrobimy miękkie ciasto. Moja rodzina uwielbia to danie.
W okresie Wielkanocy większość przygotowywanych dań składa się z jajek, warzyw i kiełbasy. To smaczne potrawy, ale jedząc je przez kilka dni z rzędu można się już znudzić. jeżeli w tym "gorącym" czasie marzysz o przygotowaniu czegoś innego, co będzie jednocześnie pysznym, pożywnym i sycącym posiłkiem, to przygotuj krokiety ziemniaczane z kapustą i mięsem mielonym.


REKLAMA


Zobacz wideo Krokiety serowo-ziemniaczane


Pomysł na obiad z mięsa mielonego. Co dodać do krokietów ziemniaczanych?
W przypadku standardowych krokietów podstawę stanowią naleśniki, które trzeba najpierw usmażyć. Ten etap zajmuje najwięcej czasu i często zniechęca do gotowania. Krokiety ziemniaczane są zatem świetną alternatywą, ponieważ wystarczy obrać i ugotować ziemniaki, dodać kilka składników i ciasto gotowe. Jego przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż w przypadku tradycyjnego przepisu. Z kolei farsz z kapusty i mięsa mielonego jest bardzo łatwy do zrobienia i przede wszystkim smaczny. Takie krokiety są pożywne i sycące, więc twoja rodzina będzie zachwycona.
Zobacz też: Pomysł na obiad bez mięsa. Twoja rodzina pokocha te kotlety. Zasmakują zwłaszcza miłośnikom pierogów


Jak zrobić proste kotlety ziemniaczane? Pomysł na kolację
Składniki na ciasto:


1 kilogram ziemniaków,
200 gramów żółtego sera,
2 jajka,
250 gramów mąki pszennej,
pół łyżeczki soli.


Składniki na farsz:


400 gramów mięsa mielonego,
400 gramów kiszonej kapusty,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
cebula,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku.


Składniki dodatkowe:


2 jajka,
200 gramów bułki tartej,
olej do smażenia.


Jak zrobić farsz na krokiety z mięsem i kapustą? Postępuj zgodnie z przepisem


Na początek przygotowujemy ciasto. W tym celu należy obrać i ugotować ziemniaki do miękkości. Gdy ostygną, rozgniatamy je na puszyste purée.
Do ziemniaków wsypujemy starty na drobnych oczkach żółty ser, wbijamy jajka, wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy sól. Całość dokładnie wyrabiamy na gładką masę bez grudek.
Teraz pora na farsz. Kapustę należy wypłukać pod wodą, a następnie odcisnąć z nadmiaru płynu i posiekać. Cebulę oraz czosnek obieramy, siekamy na drobno i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po około trzech minutach dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy mięso będzie wysmażone, przekładamy je do miski z kapustą i dodajemy posiekaną pietruszkę. Całość mieszamy do połączenia składników.
Masę ziemniaczaną dzielimy na około 12 równych części. Każdą z nich formujemy na kształt placka, na środku którego kładziemy łyżkę farszu. Krokieta dokładnie zlepiamy i obtaczamy w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Patelnię z olejem dokładnie rozgrzewamy i układamy na niej porcje. Gdy krokiety będą zarumienione z każdej strony, to znak, iż są gotowe.
Gotowe krokiety najlepiej przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału