Makaron jest podstawą włoskiej kuchni, którą Polacy od lat się zajadają. Swoją popularność zawdzięcza temu, iż można go przygotować na wiele różnych sposobów. Doskonale pasuje zarówno do dań mięs, jak i warzyw, a najlepiej wychodzi, gdy połączymy wszystkie te składniki. jeżeli nie masz pomysłu na obiad, to wypróbuj nasz przepis na pyszny makaron z kurczakiem w sosie paprykowo-pomidorowym.
REKLAMA
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Co można jeść na obiad z makaronem? Przygotuj to pyszne danie z kurczakiem i warzywami
Danie, o którym mowa, jest nie tylko smaczne, ale też proste w przygotowaniu. Wystarczy ugotować makaron, podsmażyć kurczaka, zblendować warzywa i gotowe. To właśnie sos gra tutaj największą rolę. Papryka i pomidory powinny być świeże, aby podczas miksowania wydobyć z nich jak najwięcej aromatu. Dodatek fety i sera sprawi, iż całość będzie gęsta i aksamitna.
Zobacz też: Dlaczego biszkopt wychodzi suchy? Wiele osób popełnia ten błąd. Tak uratujesz swoje ciasto
Jakie warzywa dodać do makaronu z kurczakiem? Przepis na to danie jest bardzo prosty
Składniki, jakich potrzebujemy do tego przepisu, to:
500 gramów mięsa z piersi kurczaka,
2 czerwone papryki,
puszka pomidorów lub 500 gramów świeżych pomidorów,
mała papryczka chili,
średnia cebula,
200 gramów świeżego szpinaku,
2-3 ząbki czosnku,
1/3 szklanki śmietanki 30 procent.
100 gramów sera feta,
cytryna,
sól, pieprz, suszona bazylia, oregano i słodka papryka,
300 gramów ulubionego makaronu,
2 łyżki startego twardego sera, na przykład parmezanu lub grana padano.
Szybkie pomysły na obiad. Zrób makaron z kurczakiem w sosie warzywnym
Najpierw kroimy kurczaka w kostkę, przekładamy go do miski i doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Całość dokładnie mieszamy w taki sposób, aby przyprawy pokryły mięso. Później odstawiamy je do zamarynowania.
W międzyczasie zabieramy się za składniki do sosu. Wycinamy z papryk gniazda nasienne i kroimy warzywa w kostkę, tak samo tniemy cebulę, pomidory i papryczkę chili. Czosnek drobno siekamy, a liście szpinaku opłukujemy pod wodą.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub oliwy i smażymy kurczaka. Gdy mięso zmieniło już kolor z różowego na białe, dodajemy szpinak i podsmażamy jeszcze chwilę, aż lekko zwiędnie. Później przekładamy wszystko z patelni do miski.
Na tej samej patelni zaczynamy smażyć cebulę. Gdy będzie zeszklona, dodajemy papryki, pomidory i przyprawy. Wszystko trzymamy na średnim ogniu tak długo, aż papryka zmięknie, a pomidory zaczną się rozpadać.
W międzyczasie gotujemy ulubiony makaron. Co ważne - trzeba zachować szklankę wody, w której się gotował.
Do podsmażonych warzyw dodajemy śmietankę i trochę sera feta. Całość dusimy jeszcze przez kilka minut, a następnie przekładamy do blendera. Dodajemy trochę wody z gotowania makaronu i miksujemy wszystko na gładki krem.
Zblendowany krem ponownie przekładamy na patelnię, dodajemy kurczaka oraz makaron. Zmniejszamy moc palnika i całość dusimy jeszcze przez około 5 minut, by smaki się połączyły. Po przełożeniu jedzenia na talerz ścieramy na każdą porcję odrobinę twardego sera.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.