Pomysł na cukinię i dip z papryki z mnóstwem ziół z przydomowego gródka

codojedzenia.pl 2 miesięcy temu

Letnia sałatka przypomina, iż mamy lato w pełni. Lato to czas, kiedy nasz przydomowy ogródek obdarza nas najświeższymi i najsmaczniejszymi nowalijkami. Właśnie doczekałam się pierwszej cukinii! Już od dłuższego czasu korzystam z ziół, które uwielbiam zbierać do obiadu czy dekorować nimi sałatki. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na lekką i zdrową letnią sałatkę z cukinią oraz aromatycznym dipem z papryki, wzbogaconym mnóstwem świeżych ziół.

Cukinia – królowa letnich warzyw

Cukinia to wszechstronne warzywo, które można przyrządzać na wiele sposobów. W mojej letniej sałatce cukinia jest gwiazdą. Kroję ją w cienkie plasterki i delikatnie grilluję, aby zachowała swoją chrupkość i świeżość. Grillowana cukinia jest nie tylko pyszna, ale też pełna witamin i minerałów, które są niezbędne w naszej codziennej diecie. Poza tym cukinia to warzywo niskowęglowodanowe, więc jest to idealne warzywo dla osób na diecie LCHF.

Dip z pieczonej papryki z ziołami i orzechami

Do cukinii idealnie pasuje dip z papryki. Papryka, pieczona do miękkości, blenduję na grudkowaty dip z dodatkiem orzechów włoskich, oliwy i czosnku. Do tego dodaję mnóstwo świeżych ziół z mojego ogródka – oregano i tymianek. Ten dip jest pełen smaku, aromatyczny i doskonale komponuje się z delikatnym smakiem cukinii.

Kolorowa letnia sałatka z ogrodowych warzyw

Moja letnia sałatka to połączenie świeżych warzyw z ogrodu. Oprócz cukinii, dodaję do niej chrupkie liście rukoli, pachnące liście bazylii purpurowej, tymianku i oregano. W tym przepisie znajdziecie również pieczarki i halloumi. Wszystko to układam na dipie z papryki i dodatkowo skrapiam prostym dresingiem z oliwy z oliwek, soku z cytryny i miodu. Taka sałatka jest lekka, orzeźwiająca i pełna witamin, idealna na letnie dni.

Świeżość i lekkość – idealna letnia sałatka!

Uwielbiam dekorować sałatki świeżymi ziołami, które nie tylko dodają smaku, ale też pięknie wyglądają na talerzu. Bazylia, oregano i tymianek to moje ulubione zioła, które zawsze uprawiam latem. Sałatkę podaję z dipem z papryki. Ten prosty dip przyrządzam z pieczonej papryki, włoskich orzechów, czosnku i oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksuję doprawiam przyprawami. Ten dip przypomina arabski dip muhammara.

Cieszę się, iż mogę korzystać z darów mojego przydomowego ogródka i dzielić się z Wami tymi prostymi, ale smacznymi przepisami. Zachęcam Was do spróbowania tej letniej sałatki i dipu z papryki. Smacznego!

Letnia sałatka z cukinii z dipem z papryki

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 min. Czas gotowania: 20 min. 20 min.
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

2 małe cukinie, u mnie zielona i zielona w paski

200 g halloumi

garść rukoli

kilka listków purpurowej bazylii

Kilka listków oregano i tymianku

250 g pieczarek

1 czosnek solo

olej kokosowy do smażenia

Dressing

2 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka miodu

1 łyżeczka listków tymianku

sól i pieprz do smaku

Dip z papryki

3 czerwone papryki

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki miodu

sól i czarny pieprz do smaku

kilkanaście listków świeżego tymianku

30 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Cukinię pokroić na cienkie paski. Posypać solą i odstawić na 20 minut. W międzyczasie obrać i usmażyć pieczarki, które następnie doprawić solą i pieprzem.
  2. Papryki i czosnek skropić oliwą i piec w piekarniku nagrzanym na 225ºC przez 25 minut. Upieczone papryki opłukać zimną wodą, zdjąć skórkę i usunąć gniazdka z nasionami. Czosnek wycisnąć z łupiny. Włożyć warzywa do miksera, wlać oliwę i dodać orzechy. Zmiksować na gruboziarnisty dip. Doprawić solą, pieprzem i ziołami według uznania.
  3. Paprykę grillować na patelni grillowej lub grillu.
  4. Halloumi pokroić w kostkę i usmażyć na patelni.
  5. Na półmisek nałożyć porcję dipu. Na wierzchu ułożyć rukolę, bazylię i pozostałe zioła. Następnie dodać grillowaną cukinię, halloumi i pieczarki.
  6. Do małego słoiczka wlać oliwę, miód i sok z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Zakręcić i wstrząsnąć. Polać sałatkę dressingiem. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału