Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wspiera odchudzanie. Polacy unikają tego warzywa

top.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Pewnie regularnie dodajesz do surówek chrupiącą marchewkę i soczystą paprykę. To świetnie, ale jest także inne, zapomniane warzywo, które powinieneś zacząć jeść regularnie. To naturalny sprzymierzeniec w walce o zgrabną sylwetkę. Zawiera masę błonnika i prawie nie ma kalorii, więc wspiera odchudzanie. Sprzyja też regeneracji stłuszczonej wątroby

Prababcie doceniały kalarepę. Kilkadziesiąt lat temu to warzywo było stałym elementem w spiżarni, który wykorzystywano m.in. do przygotowania surówek, lekkich zup czy kiszonek.

Ta niepozorna bulwa ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny. Może być naturalnym wsparciem dla organizmu w procesie odchudzania. Zadziała także zbawiennie na wątrobę oraz inne organy.

Dlaczego warto jeść kalerepę? To dobre dla wątroby, jelit i wspiera proces odchudzania

Kalarepa to jedno z najzdrowszych warzyw, dlatego też tak bolesny jest fakt, iż zostało praktycznie zapomniane. Ma choćby więcej witaminy C od popularnej cytryny. Zawiera także przeciwutleniacze czy luteinę.

Nie musisz obawiać się jej spożywania na diecie redukcyjnej, ponieważ w 100 gramach kalarepy jest jedynie 27 kcal. Jest także bezpieczna dla cukrzyków z uwagi na niski indeks glikemiczny (dla surowych warzyw IG =20).

Znajdziesz w niej również sporo błonnika, który działa dobrze na perystaltykę jelit. Pomaga także długotrwale się nasycić i wspiera odchudzanie, ponieważ ogranicza dzięki temu podjadanie i podkręca metabolizm.

Co więcej, w liściach kalarepy znajduje się także chlorofil wspierający wątrobę. Kalarepa wspomaga procesy detoksykacyjne, odciążając tym samym organy. Nie ma więc chyba wątpliwości, iż warto włączyć ją do diety.

Zdrowa i smaczna, ale każdy może często ją jeść. Kto powinien unikać kalarepy w dużych ilościach?

Kalarepa jest zdrowa, przyjemnie chrupie i ma charakterystyczny lekko słodki smak, przypominający połączenie brokułu i rzodkiewki, (choć jest mniej ostra), ale nie każdemu przysłuży się w dużych ilościach.

Z jej spożywaniem przesadzać nie powinny osoby z wrażliwymi jelitami, chorobami tarczycy (osłabia wchłanianie jodu, choć po ugotowaniu nie jest to aż tak wielki problem) czy z poważną niewydolnością nerek.

Zobacz też:

Sernik czy makowiec na święta? W tym roku wybierz opcję 2 w 1

Dodajesz to do rosołu? Nie dziw się, iż wychodzi gorzkawy i mętny

​To najlepsze grzyby do uszek i pierogów wigilijnych. Żadne inne nie smakują tak dobrze

Idź do oryginalnego materiału