Słodkie wypieki sprawdzają się o każdej porze dnia. Stanowią pyszne śniadanie, można je zjeść po obiedzie na deser lub umilić sobie nimi czas podczas wizyty gości. Polacy uwielbiają rodzime przekąski, ale wygląda na to, iż jedna z nich podbiła także serca zagranicznych smakoszy. Na portalu Taste Atlas udostępniono właśnie ranking 60 najlepszych słodkich wypieków z Europy Środkowej i polskie przysmaki zajęły aż dwa miejsca w pierwszej dziesiątce.
REKLAMA
Zobacz wideo Mucha komentuje pączka za 18 zł u Gessler. Wcale nie wspiera restauratorki
Jakie są popularne, domowe wypieki? Polski przysmak na szczycie
Pierwsze miejsce w rankingu zajął deser z Polski - pączek. Eksperci docenili go przede wszystkim za drożdżowe ciasto smażone na głębokim tłuszczu, które jest chrupiące na zewnątrz i przyjemnie puszyste w środku. Zwrócili również uwagę na słodkie, owocowe nadzienie, takie jak dżem różany czy konfitura śliwkowa.
Pączki są czymś więcej niż tylko smacznym przysmakiem; mają znaczenie kulturowe w Polsce i wśród Polonii na całym świecie
- czytamy na stronie Taste Atlas.
Na drugiej pozycji znalazł się Nonnevot, czyli słodki rogal wiązany na kształt pętelki. W smaku przypomina trochę naszego pączka, ponieważ jest przygotowywany z drożdżowego ciasta, które następnie smaży się na głębokim tłuszczu. Nonnevot nie ma jednak owocowego nadzienia, ale zaraz po usmażeniu obtacza się go w mieszance cukru i cynamonu. To tradycyjny wypiek holenderskiej prowincji Limburgia.
Zobacz też: Ten dom uznano za najbardziej samotny na świecie. Czy ktoś w nim mieszka? Teorii jest wiele
Pyszne, niespotykane ciasta. Te wypieki trafiły do top 25
Podium zamyka apfelstrudel, czyli tradycyjny, austriacki strudel jabłkowy. Przygotowuje się go z cienkich warstw ciasta wypełnionych aromatycznym nadzieniem jabłkowym. Ten słodki przysmak sam w sobie smakuje doskonale, jednak najczęściej podaje się go z sosem waniliowym i gałką lodów, które świetnie kontrastują z chrupiącym ciastem.
Umiejscowienie pączka na pierwszym miejscu jest już dużym zaszczytem dla polskiej kuchni, ale to niejedyny nasz przysmak, jaki znalazł się w pierwszej dziesiątce. Na miejscu 8. jest bowiem rugelach, czyli słodki wypiek wywodzący się ze społeczności żydowskich zamieszkałych w Polsce. Ciasto przygotowuje się z mąki, masła, serka śmietanowego i cukru waniliowego, kroi się je w trójkąty, a następnie zwija na kształt rogalików. Do środka dodaje się zwykle nadzienie czekoladowo-orzechowe lub owocowe powidła. Tak przygotowane rogaliki wkłada się na kilkanaście minut do piekarnika i gotowe.
Inne polskie desery, jakie trafiły do tego zestawienia, to róża karnawałowa (13. miejsce), faworki (21. miejsce), rurki (22. miejsce) i rogal świętomarciński (25. miejsce).
Top 25 rankingu prezentuje się następująco:
Pączki (Polska)
Nonnevot (Holandia)
Apfelstrudel (Austria)
Franzbrötchen (Niemcy)
Krapfen (Austria)
Vdolky (Czechy)
Zeeuwse bolus (Holandia)
Rugelach (Polska)
Koláče (Czechy)
Pogácsa (Węgry)
Topfenstrudel (Austria)
Magdeburger Schmalzkuchen (Niemcy)
Róża karnawałowa (Polska)
Kürtoskalács (Węgry)
Skalický trdelník (Słowacja)
Millirahmstrudel (Austria)
Mohnzelten (Austria)
Appelflap (Holandia)
Oliebol (Holandia)
Lekváros bukta (Węgry)
Faworki (Polska)
Rurki (Polska)
Fritule (Chorwacja)
Bratislavský rožok (Słowacja)
Rogal świętomarciński (Polska)
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.