Polędwica z dorsza gotowana na parze

przepisnikmoniki.pl 2 tygodni temu
Dzisiaj pomysł na szybki, smaczny i niezbyt wymagający obiad z rybą w roli głównej. Taki, gdzie całość możemy przygotować w mniej niż godzinę, a potem cieszyć się pysznym jedzeniem w towarzystwie najbliższych.
Użyłam polędwicy z dorsza. Jej głównymi zaletami są grubość oraz sporadyczna ilość ości (ważne, jeżeli chcemy zaserwować rybę mniejszym dzieciom, które jeszcze nie do końca radzą sobie z wybieraniem ości). Chociaż w ten sposób przygotujemy dowolną rybę w formie fileta bez skóry.


Z podanych składników otrzymałam 4 porcje ryby - idealny niedzielny obiad dla czteroosobowej rodziny.
Gotowanie na parze - 15-20 minut.

Składniki:

  • ok. 500g polędwicy z dorsza (lub grubsze filety bez skóry z dowolnej innej ryby)
  • 3 mniejsze ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do osypania ryby
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Wykonanie:

  1. Czosnek obieramy i rozdrabniamy. Odstawiamy.
  2. Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na porcje (u mnie 4 kawałki).
  3. Każdy kawałek dorsza osypujemy z obu stron solą i pieprzem, delikatnie "wklepując" przyprawy w mięso.
  4. Do rozdrobnionego czosnku dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy.
  5. Mieszanką czosnku z pietruszki nacieramy każdy kawałek z obu stron. Odstawiamy przygotowaną rybę.
  6. Przygotowujemy parowar. Wlewamy ok. 1 litra wody i dodajemy sok z cytryny (neutralizuje on "rybi zapaszek" unoszący się z garnka w trakcie gotowania). Umieszczamy w naczyniu podstawkę, na niej układamy kawałki ryby - staramy się aby się nie stykały ze sobą lub ściankami naczynia. Zamykamy urządzenie, ustawiamy czas na ok. 15-20 minut. Uruchamiamy.
    (w przypadku użycia zwykłego garnka z wodą, na który nakładamy jakąś formę nakładki/sita do gotowania na parze, garnek zalewamy do połowy wodą, dodajemy sok z cytryny i od momentu zagotowania wody - nakładamy nadstawkę z rybą na 15-20 minut).
  7. Gotową rybę podajemy z ulubionymi dodatkami.




Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału