Użyłam polędwicy z dorsza. Jej głównymi zaletami są grubość oraz sporadyczna ilość ości (ważne, jeżeli chcemy zaserwować rybę mniejszym dzieciom, które jeszcze nie do końca radzą sobie z wybieraniem ości). Chociaż w ten sposób przygotujemy dowolną rybę w formie fileta bez skóry.
Z podanych składników otrzymałam 4 porcje ryby - idealny niedzielny obiad dla czteroosobowej rodziny.
Gotowanie na parze - 15-20 minut.
Spodobał Ci się przepis?
Składniki:
- ok. 500g polędwicy z dorsza (lub grubsze filety bez skóry z dowolnej innej ryby)
- 3 mniejsze ząbki czosnku
- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do osypania ryby
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Wykonanie:
- Czosnek obieramy i rozdrabniamy. Odstawiamy.
- Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na porcje (u mnie 4 kawałki).
- Każdy kawałek dorsza osypujemy z obu stron solą i pieprzem, delikatnie "wklepując" przyprawy w mięso.
- Do rozdrobnionego czosnku dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy.
- Mieszanką czosnku z pietruszki nacieramy każdy kawałek z obu stron. Odstawiamy przygotowaną rybę.
- Przygotowujemy parowar. Wlewamy ok. 1 litra wody i dodajemy sok z cytryny (neutralizuje on "rybi zapaszek" unoszący się z garnka w trakcie gotowania). Umieszczamy w naczyniu podstawkę, na niej układamy kawałki ryby - staramy się aby się nie stykały ze sobą lub ściankami naczynia. Zamykamy urządzenie, ustawiamy czas na ok. 15-20 minut. Uruchamiamy.
(w przypadku użycia zwykłego garnka z wodą, na który nakładamy jakąś formę nakładki/sita do gotowania na parze, garnek zalewamy do połowy wodą, dodajemy sok z cytryny i od momentu zagotowania wody - nakładamy nadstawkę z rybą na 15-20 minut). - Gotową rybę podajemy z ulubionymi dodatkami.
Spodobał Ci się przepis?