Jak gotować bób, by nie stracił cennych wartości odżywczych?
Bób to jedno z ulubionych warzyw Polaków, które często gości na obiadowym talerzu. Istnieje wiele sposobów przygotowywania tego rodzaju posiłku. Najczęściej bób serwuje się z masłem, cebulką i koperkiem, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, by dodawać do niego również inne warzywa.
W jaki sposób powinno się przygotowywać bób, by nie stracił cennych wartości odżywczych? Najlepiej gotować warzywo przez około 7-8 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Przed umieszczeniem bobu w garnku, dobrze jest wypłukać warzywo pod bieżącą wodą. Starszy bób gotujemy nieco dłużej – około 10-12 minut. W jego przypadku najlepiej przeprowadzić również godzinne namaczanie – wówczas zredukujemy ryzyko wzdymania po spożyciu.
Przeczytaj też: Młoda kapusta z koperkiem z przepisu mojej mamy. Tak delikatna, iż rozpływa się w ustach
Wiele osób decyduje się również na gotowanie bobu na parze. To doskonała metoda, chociaż może zająć nieco więcej czasu – około 20 minut. Ten sposób pozwala zatrzymać w bobie najwięcej cennych wartości odżywczych.
Właściwości zdrowotne bobu. Ma mnóstwo witamin
Bób to nie tylko smaczny, ale również zdrowy rarytas. Warzywo jest doskonałym źródłem witamin. Mowa tu między innymi o witaminach A, D i E czy witaminach z grupy B. Warzywo zawiera również foliany, taniny, wapń, miedź, magnez, potas czy żelazo. W składzie bobu znajdują się także znaczące ilości błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie, a także zapewnia uczucie sytości.
Warto jednak pamiętać, iż zjedzenie zbyt dużych ilości bobu poskutkuje problemami z układem pokarmowym. Ważna jest również prawidłowa obróbka cieplna warzywa – w przypadku zaniedbania tego elementu zjedzenie źle przyrządzonego posiłku może skończyć się wzdęciami.
Zobacz też:
Te jagodzianki są lepsze niż z cukierni. Tak robiła je moja babcia
Z tego przepisu naleśniki wychodzą cienkie i elastyczne. Wystarczy jeden tajemniczy składnik
Unikaj tego błędu podczas kiszenia ogórków. Inaczej wylądują w koszu