Co zdrowego na śniadanie? jeżeli znudziła ci się popularna owsianka, sięgnij po podobny, ale inny produkt. Otręby owsiane są nie tylko smaczne, ale i zdrowsze od płatków. Zawierają wiele cennych składników, a dodatkowo idealnie sprawdzą się podczas diety odchudzającej. Są jednak osoby, które powinny się ich wystrzegać.
REKLAMA
Zobacz wideo Majka Jeżowska schudła 7 kg. "Wszystko ze mnie leci. -10 cm w biodrach, pasie, biuście" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Dlaczego warto jeść otręby? Ten niedoceniany produkt sprawdzi się na diecie. Syci na wiele godzin
Chociaż pochodzą z tego samego zboża, różnią się procesem produkcji. W przypadku płatków ziarna są parzone, zgniatane i suszone, ale różnią się stopniem rozdrobnienia - górskie są całymi ziarnami, a błyskawiczne są mielone drobniej. Otręby zaś są zewnętrzną warstwą owsa i powstają w wyniku przemiału.
Otręby owsiane Fot. iStock, PAVEL IARUNICHEV
Otręby są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, a więc dobrze sprawdzą się podczas odchudzania. Pobudzają metabolizm i dają uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu można uniknąć podjadania pomiędzy posiłkami. Zawierają także spore ilości witamin z grupy B, a zwłaszcza B1 i B2, magnezu, fosforu, żelaza, cynku, potasu i wapnia.
Jak jeść otręby owsiane? Są dobre nie tylko na śniadanie
Otręby dobrze sprawdzą się jak dodatek do jogurtów, sałatek czy musli. To także produkt, który można dorzucić np. do ciasta lub chleba, aby podbić wartości odżywcze. Otrębów powinny jednak unikać osoby z problemami układu pokarmowego, wrzodami, stanami zapalnymi jelit oraz zapaleniem trzustki i dróg żółciowych. Jakie płatki są najlepsze? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.