W Polsce produkcja płatków róży jest ściśle związana z regionami o dużych uprawach tych pięknych kwiatów. Tradycyjnie największe plantacje, a co za tym idzie, najwięksi producenci płatków, zlokalizowani są w okolicach Grudziądza i Kutna. kilka osób jednak wie, iż drugie co do wielkości miejsce pozyskiwania płatków róż to... podlaskie. To tu znajdują się rozległe pola, z których pozyskuje się surowiec do różnorodnych zastosowań – od przetwórstwa spożywczego po kosmetyczne. Bo nie tylko centralna Polska króluje w tej dziedzinie. Płatki róż produkuje się również w podlaskim chociaż spora część powstaje poza specjalistycznymi uprawami. Istotną rolę odgrywają mniejsze, lokalne inicjatywy i gospodarstwa. Podlasie, znane z pięknych krajobrazów, tradycyjnych ogrodów i bogatej flory, może pochwalić się znaczną rolą upraw amatorskich. W wielu przydomowych ogrodach na terenie województwa podlaskiego, róże są pielęgnowane z pasją. To właśnie z tych prywatnych, często ekologicznych źródeł, pochodzą płatki wykorzystywane lokalnie do domowych przetworów, nalewek czy kosmetyków.
Płatki róż z podlaskich ogrodów są cennym składnikiem lokalnych przysmaków. Konfitury różane, aromatyczne syropy czy dodatek do deserów to tylko niektóre z zastosowań, które cenią mieszkańcy naszego regionu. Co więcej, róże uprawi