Podlasiak to ciasto dla prawdziwych łasuchów. Znikną choćby okruszki

shareinfo.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: ciasto z kremem kakaowym


fot. screen Youtube / Savor Easy

Podlasiak to deser, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Okrągłe, przeplatane kremem ciasto wygląda obłędnie i tak samo smakuje. Na pewno pokochają go nie tylko mieszkańcy Podlasia, ale i innych regionów Polski. Ciasto Podlasiak przypomina tort, więc na urodziny możesz go upiec z powodzeniem. Nie będziesz żałować żadnej minuty spędzonej w kuchni nad przygotowaniem tego specjału.

Tego typu łakocie można przyrządzić na różne sposoby. Masy mogą być lekkie lub ciężkie, kolorowe, o różnych smakach i z różnymi dodatkami, bardziej lub mniej słodkie. Pomysłów nie brakuje! Jakie kremy uważasz za najlepsze? jeżeli kakaowe, to świetnie się składa. W przepisie na „Podlasiaka” właśnie ten krem króluje. W połączeniu z ciastem smakuje przewybornie. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Przepis na ciasto Podlasiak

Składniki:
Ciasto:
250 ml jogurtu naturalnego,
320 g mąki pszennej,
70 ml oleju słonecznikowego,
150 g drobnego cukru,
3 jajka,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g czekolady mlecznej.

Krem kakaowy:
5 łyżek gorzkiego kakao,
180 ml mleka,
180 g cukru,
350 g mleka w proszku,
300 g masła,
wiórki kokosowe do ozdoby.

Wykonanie:
Jajka i jogurt muszą osiągnąć temperaturą pokojową. Jajka miksujemy z cukrami, aż zwiększą objętość. Cały czas ucieramy i dodajemy do nich strumykiem olej, a potem sukcesywnie jogurt. Przesiewamy mąkę z proszkiem, mieszamy na jednolitą masę.
Czekoladę drobno kroimy i wrzucamy do ciasta, mieszamy. Przelewamy je do okrągłej blachy (26 cm) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy ciasto w 180 st. C. przez 45 minut (aż patyczek wbity w środek będzie suchy). Wypiek studzimy i kroimy równolegle na dwa blaty.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy kakao, mleko i cukier, mieszamy i gotujemy na małym gazie, aż powstanie jednolita masa, a cukier się roztopi. Studzimy. Wsypujemy sproszkowane mleko i mieszamy robotem na gładką masę bez grudek.

Jedną cześć ciasta wkładamy do formy, smarujemy 1/2 masy kakaowej i umieszczamy drugie ciasto. Wykładamy na nie resztę kremu i wygładzamy. Deser posypujemy kokosem i chłodzimy przez kilka godzin.

Idź do oryginalnego materiału