Oto placuszki gryczane na wytrawnie czyli podane z bobem w pomidorach.
Wolisz przepis w formie video? Wpadaj na mój kanał na YouTube:
W tym przepisie placuszki robię ze szklanki kaszy gryczanej (namoczonej na krótko przed przygotowaniem dania) i szklanki mąki, ale możesz równie dobrze placuszki zrobić na przykład z samej kaszy.
Przypomnę tu tylko, iż już od dawna znajdziesz u mnie przepis na placuszki/naleśniki z samej kaszy: sprawdź naleśniki/placki z kaszy gryczanej.
Dzisiejszy przepis na placki to kombinacja następujących składników.
Placuszki z gryką -składniki:
- 1 szklanka suchej, niepalonej kaszy gryczanej namoczonej choć na 15-20 minut, ale można i na całą noc,
- 1 szklanka mąki (ja użyłam bezglutenowej, Ty możesz udać dowolnej nadającej się do wypieków),
- oliwa do smażenia.
„Farsz” do placuszków -składniki:
- kilka garści bobu lub innych lubianych przez Ciebie roślin strączkowych,
- 2 pomidory,
- 1 cebula,
- zioła: nadadzą się tu na pewno (do wyboru): bazylia, oregano, tymianek, czosnek – w zależności od tego co lubisz,
- oliwa.
Placuszki z gryką podane z bobem w pomidorach – przygotowanie:
Bób gotujemy, a po ostygnięciu obieramy.
Pomidory sparzamy i obieramy (jeśli nie przeszkadzają Ci skórki, możesz pominąć ten krok), a następnie kroimy.
Cebulę obieramy, kroimy i dusimy lub szklimy na oliwie wymieszanej z niewielką ilością wody. Gdy się udusi/zeszkli, dodajemy zioła, pomidory i dusimy do zredukowania sosu. Na koniec dodajemy bób, mieszamy i zdejmujemy z kuchenki.
Kaszę gryczaną przepłukujemy i porządnie odsączamy. Dodajemy do niej mąkę. Blendujemy wszystko z wodą. Ilość wody powinna być taka, aby konsystencja ciasta była mniej więcej naleśnikowa. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy – do zarumienienia z dwóch stron.
Nakładamy na placuszki warzywa.
Smacznego!