Placki ziemniaczane Roberta Makłowicza są idealne. Wszystko dzięki sekretnemu składnikowi

top.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Za plackami ziemniaczanymi przepadają zarówno dorośli, jak i dzieci. To tradycyjne danie ma wyjątkowy smak i delikatnie chrupie. Może jednak warto nieco zmodyfikować je tak, aby otrzymać miękkie i puszyste placki, jakich jeszcze nie jadłeś? Robert Makłowicz robi tę potrawę w zupełnie innej odsłonie.

Robert Makłowicz zaskoczył wszystkich swoimi plackami ziemniaczanymi, które znacznie różnią się od tych tradycyjnych, chrupiących. Jego placki konsystencją przypominają chmurkę, są wręcz idealne. Nie tylko wspaniale smakują, ale też sycą na długi czas. To wszystko dzięki...drożdżom.

Składniki na placki ziemniaczane Roberta Makłowicza. W roli głównej drożdże

Tak jak wspomniano, nietypowym dodatkiem w plackach ziemniaczanych Roberta Makłowicz są drożdże. Na ich bazie robimy rozczyn.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia placków ziemniaczanych według przepisu Makłowicza?

Rozczyn:

  • 20 g drożdży;
  • 4 łyżki mleka;
  • 1 łyżka mąki;
  • przyprawy: szczypta cukru.

Masa ziemniaczana:

  • 16 ziemniaków;
  • 400 ml mleka;
  • 3 łyżki mąki;
  • 1 cebula;
  • 2 jajka;
  • przyprawy: sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • Olej do smażenia

Przepis na placki ziemniaczane Roberta Makłowicza

Na początek musimy zrobić rozczyn. W tym celu kruszymy drożdże w misce. Wsypujemy do nich mąkę, cukier i wlewamy letnie mleko. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Potem obieramy ziemniaki, ścieramy je na tarce o dużych oczkach i odstawiamy na 10 minut, aby puściły wodę. W tym czasie możemy zeszklić cebulę na maśle. Podgrzewamy też mleko (musi być gorące).

Ziemniaki przekładamy na sito, przelewając gorącym mlekiem. Następnie odciskamy je z nadmiaru płynu.

Do masy ziemniaczanej dodajemy rozczyn i całość mieszamy. W tym momencie dorzucamy również zeszkloną na patelni cebulę, mąkę, jajka i przyprawy. Tak przygotowane ciasto wyrabiamy.

Na koniec rozgrzewamy patelnię i smażymy małe porcje placków ziemniaczanych. Muszą uzyskać złoty kolor z obu stron.

Placki ziemniaczane podajemy z kwaśną śmietaną albo sosem grzybowym. Mogą również stanowić dodatek do dań mięsnych.

Zobacz też:

​To najzdrowszy sok na świecie. Ma dużo witamin i poprawia płodność

Takie kopytka robi Magda Gessler. Wystarczy zmienić mąkę, a będą idealne

Nie tylko kotlety. Tych potraw z kani musisz spróbować jesienią

Idź do oryginalnego materiału