Przepisów na śniadanie jest wiele, ale póki mamy sezon na letnie owoce, warto z nich skorzystać. Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie słodkich i rumianych placuszkach twarogowych. Robi się je gwałtownie z zaledwie kilku składników. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości produkty, świeże truskawki i gotowe. Placuszki będą świetne zarówno rano, jak i wieczorem jako lekka kolacja lub w formie przekąski.
REKLAMA
Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik
Do czego można wykorzystać truskawki? Dodaj je do placków twarogowych
Zwykle twaróg jest używany do przygotowywania sernika, jednak to niejedyne jego przeznaczenie. Mało kto wie, iż można zrobić z niego także pyszne i lekkie placuszki. Wystarczy zmieszać go z jajkami, cukrem i mąką. Doskonałym dodatkiem o tej porze roku będą też truskawki. Nadadzą placuszkom słodkiego i świeżego posmaku, o który trudno w pozostałych miesiącach. Taki posiłek przygotowuje się bardzo szybko, więc w kuchni spędzimy maksymalnie 15 minut. Co więcej, można podać go na kilka różnych sposobów. Świetnie pasują do niego takie dodatki jak bita śmietana, cukier puder lub dżem.
Zobacz też: Prosty przepis na dżem truskawkowy. Dodaj ten nietypowy składnik. Smak będzie niepowtarzalny
Jakie są przepisy na placuszki z twarogu dla dzieci? Przygotuj niezbędne składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania placków twarogowych, to:
250 gramów twarogu półtłustego,
90 gramów mąki pszennej lub orkiszowej,
garść truskawek,
3 duże jajka,
łyżka cukru waniliowego,
2 łyżeczki cukru pudru,
dodatki do dekoracji, na przykład dżem, konfitura, bita śmietana, cynamon, cukier puder.
Jak zrobić puszyste placuszki twarogowe? Przepis krok po kroku
Na początek przekładamy twaróg do miski, wbijamy do niego żółtka, dodajemy cukier waniliowy oraz cukier puder i dokładnie rozdrabniamy całość dzięki widelca.
Do rozdrobnionych składników przesiewamy mąkę i mieszamy wszystko na jednolitą masę.
W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Gdy będą gotowe, przekładamy je ostrożnie do masy twarogowej. Całość delikatnie mieszamy łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników.
Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki. Owoce kroimy na cienkie plastry.
Rozgrzewamy suchą patelnię i nakładamy na nią niewielkie partie ciasta, jednocześnie formując je na kształt okrągłych placków.
Smażymy placki z jednej strony przez około 2 minuty, a po tym czasie wciskamy w ciasto kilka plasterków truskawek. Następnie przekładamy placki na drugą stronę i smażymy aż do zarumienienia.
Gotowe placki przekładamy z patelni na talerz i wzbogacamy je o ulubione dodatki, na przykład dżem, bitą śmietanę lub cukier puder.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.