Placki ziemniaczane są przygotowywane z tartych ziemniaków z dodatkiem cebuli, jajek i mąki. Można je jeść z gulaszem, śmietaną lub na słodko z cukrem. Idealne placki powinny być chrupiące i miękkie w środku i chociaż są smażone na głębokim tłuszczu, jest sposób, by ograniczyć jego wchłanianie do ciasta.
REKLAMA
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie "piły" tłuszczu? Oto sprawdzony patent. Dodaj do masy łyżkę tego produktu
Do przyrządzania placków najlepiej sprawdzą się ziemniaki stare, ponieważ młode zawierają w sobie zbyt duże ilości wody, więc trudniej będzie o zwartą konsystencję masy. Najlepiej sprawdzą się odmiany typu B - Irga, Flaming, Orlik i Sante lub z gatunku C - Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun i Gustaw. Pamiętaj, by placki wykładać na patelnię, dopiero kiedy tłuszcz będzie mocno rozgrzany.
Placki ziemniaczane, fot. OlyaSolodenko / iStock Placki ziemniaczane, fot. OlyaSolodenko / iStock
Aby zapobiec wchłanianiu tłuszczu, najpierw dobrze odsącz ziemniaczaną masę z nadmiaru wody. Potem dodaj do niej łyżkę octu spirytusowego, który sprawi, iż placki będą "odpychać" tłuszcz. Po zdjęciu z patelni pamiętaj także o odsączeniu ich na ręczniku papierowym.
Na czym smażyć placki ziemniaczane? Użyj któregoś z tych tłuszczy, a wyjdą idealnie
Mało kto wie, iż najlepszym wyborem do smażenia placków będzie smalec. Dobrze zachowuje się w wyższych temperaturach, a dzięki temu placki wchłoną mniej tłuszczu i ładnie się zarumienią. jeżeli jednak nie przepadasz za smakiem smalcu, postaw na rafinowany olej rzepakowy lub słonecznikowy. Placków nie powinno się smażyć na maśle, gdyż ma ono niską temperaturę dymienia i gwałtownie zaczyna się palić.Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.