Placek po węgiersku – przepis na sycący obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.
Składniki na placki:
- 2 kg ziemniaków,
- 20 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 250 ml oleju do smażenia.
Składniki na gulasz węgierski:
- 300 g łopatki wieprzowej,
- 1 cebula,
- 15 g oleju,
- 1 marchewka,
- 1/2 papryki,
- 10 g mielonej słodkiej papryki,
- 5 g mielonej ostrej papryki,
- 200 ml bulionu,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 g koncentratu pomidorowego,
- 5 ml sosu sojowego,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- 70 g pieczarek,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego pieprzu.
Do podania:
- 5 g posiekanej natki pietruszki,
- 10 g kwaśnej śmietany.
Jak zrobić placek po węgiersku?
Przygotowanie:
- Sos należy przygotować według przepisu na gulasz węgierski.
- Ziemniaki należy umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odsączyć nadmiar soku na sitku.
- Następnie należy dodać mąkę pszenną, jajka oraz sól i pieprz.
- Następnie na szerokiej patelni należy usmażyć duże placki ziemniaczane i delikatnie je rozpłaszczyć na całej patelni.
- Należy usmażyć je na patelni do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron.
- Placek ziemniaczany należy położyć na szerokim talerzu i polać gulaszem węgierskim, a następnie trzeba złożyć go na pół.
- Gotowy placek po węgiersku można posypać posiekaną natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany.
Czy placek pochodzi z Węgier?
Placek po węgiersku nie jest daniem z Węgier. Połączenie chrupiącego placka ziemniaczanego z sycącym sosem z mięsem wieprzowym spotkać można w Czechach, Słowacji, Ukrainie, a w Polsce szczególnie na Podhalu. Nazwa prawdopodobnie wzięła się od gulaszu, który podawany jest w zestawie z plackiem z ziemniaków. Inna nazwa tego dania to placek po zbójnicku. Prawdopodobnie powstała nawiązując do legendy o Janosiku.
Zobacz także: Rewelacyjna zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem. Przepis na prosty, sycący obiad. Palce lizać!
Mięso do gulaszu
Domowy gulasz przygotowywany do placka po węgiersku najczęściej gotowany jest na bazie łopatki wieprzowej, szynki lub kawałków boczku. Danie można też przyrządzić z kawałków wołowiny albo z dziczyzny ze sprawdzonych źródeł.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: