Pinsa

kwestiasmaku.com 11 miesięcy temu

Oto najlepszy przepis na Pinsa Romana! Pinsa pochodzi z Rzymu, z regionu Lazio i różni się od zwykłej pizzy między innymi kształtem (pinsa jest owalna a pizza okrągła). Dodatkowo ciasto na pizzę się wyrabia a ciasto na pinsę jest bez wyrabiania (trzymamy je w lodówce od 24 do 72 godzin).

W przypadku pinsy pieczenie odbywa się dwuetapowo - najpierw pieczemy same placki, potem dodajemy składniki i pieczemy ponownie. Dodatki można też układać już po upieczeniu (np. pomidorki, szynkę dojrzewającą, rukolę). Ważnym elementem charakterystycznym jest także to, iż do ciasta na pinsę oprócz mąki pszennej dodaje się również mąkę ryżową.

Nazwa pinsa pochodzi z łacińskiego "pinsere" co znaczy "rozciągać", ciasto to bowiem po wyłożeniu na blaszę rozciągamy palcami na owalny placek.

Pinsę można zapiekać ze składnikami lub samą, na przykład tylko z rozmarynem, i podawać wówczas np. jako dodatek do zupy pomidorowej krem.

Idź do oryginalnego materiału