Pilny komunikat GLW, GIS i GIJHARS. Chodzi o mięso w Polsce

warszawawpigulce.pl 19 godzin temu

W związku z nasileniem w ostatnich dniach doniesień nt. pryszczycy, Główny Lekarz Weterynarii, Główny Inspektor Sanitarny i Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych uspokajają, ale również ostrzegają.

Fot. Warszawa w Pigułce

Główny Lekarz Weterynarii, Główny Inspektor Sanitarny i Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydali pilny komunikat w sprawie bezpieczeństwa mięsa. Uspokajają, iż produkty w legalnym obrocie są kontrolowane i bezpieczne, ale apelują o ostrożność przy zakupach.

W Polsce nie ma pryszczycy od ponad 50 lat

Służby podkreślają, iż w naszym kraju od ponad pół wieku nie wykryto żadnego ogniska pryszczycy. Mięso i produkty mięsne pochodzące z legalnych źródeł są bezpieczne i regularnie kontrolowane przez odpowiednie służby.

Jak co roku, przed świętami przeprowadzana jest akcja wzmożonych kontroli żywności. Inspekcje realizowane są w sklepach, na placach handlowych i targowiskach. „Prowadzone są wzmożone kontrole mięsa, które obejmują znakowanie i identyfikację kraju pochodzenia oraz mleka pozyskiwanego od zwierząt parzystokopytnych (w szczególności bydła, owiec, kóz) ze szczególnym uwzględnieniem krajów, na których terytorium potwierdzono ogniska pryszczycy (Słowacja, Węgry)” – czytamy w komunikacie.

Jak bezpiecznie kupować żywność?

Służby przypominają o podstawowych zasadach bezpiecznych zakupów:

  • Kupuj żywność wyłącznie ze sprawdzonych źródeł
  • Unikaj przypadkowych miejsc sprzedaży
  • Zachowaj ostrożność wobec produktów o znacznie obniżonej cenie
  • Nie kupuj, jeżeli stan higieniczny punktu sprzedaży budzi wątpliwości
  • Sprawdzaj, czy sprzedawca zna pochodzenie oferowanej żywności

Nielegalnie dystrybuowane produkty niewiadomego pochodzenia mogą przyczyniać się do rozprzestrzeniania chorób.

Idź do oryginalnego materiału