W związku z nasileniem w ostatnich dniach doniesień nt. pryszczycy, Główny Lekarz Weterynarii, Główny Inspektor Sanitarny i Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych uspokajają, ale również ostrzegają.

Fot. Warszawa w Pigułce
Główny Lekarz Weterynarii, Główny Inspektor Sanitarny i Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydali pilny komunikat w sprawie bezpieczeństwa mięsa. Uspokajają, iż produkty w legalnym obrocie są kontrolowane i bezpieczne, ale apelują o ostrożność przy zakupach.
W Polsce nie ma pryszczycy od ponad 50 lat
Służby podkreślają, iż w naszym kraju od ponad pół wieku nie wykryto żadnego ogniska pryszczycy. Mięso i produkty mięsne pochodzące z legalnych źródeł są bezpieczne i regularnie kontrolowane przez odpowiednie służby.
Jak co roku, przed świętami przeprowadzana jest akcja wzmożonych kontroli żywności. Inspekcje realizowane są w sklepach, na placach handlowych i targowiskach. „Prowadzone są wzmożone kontrole mięsa, które obejmują znakowanie i identyfikację kraju pochodzenia oraz mleka pozyskiwanego od zwierząt parzystokopytnych (w szczególności bydła, owiec, kóz) ze szczególnym uwzględnieniem krajów, na których terytorium potwierdzono ogniska pryszczycy (Słowacja, Węgry)” – czytamy w komunikacie.
Jak bezpiecznie kupować żywność?
Służby przypominają o podstawowych zasadach bezpiecznych zakupów:
- Kupuj żywność wyłącznie ze sprawdzonych źródeł
- Unikaj przypadkowych miejsc sprzedaży
- Zachowaj ostrożność wobec produktów o znacznie obniżonej cenie
- Nie kupuj, jeżeli stan higieniczny punktu sprzedaży budzi wątpliwości
- Sprawdzaj, czy sprzedawca zna pochodzenie oferowanej żywności
Nielegalnie dystrybuowane produkty niewiadomego pochodzenia mogą przyczyniać się do rozprzestrzeniania chorób.