PIŁA. SMAKI REGIONU 2025

tetnoregionu.pl 1 tydzień temu

W sobotę 04.10.2025 roku, na targowisku miejskim przy ul. Rynkowej ponownie zagościły produkty regionalne. Na mieszkańców Piły i okolic, którzy tego dnia odwiedzili targowisko, czekały liczne degustacje, promocje czy konkursy. Na dodatkowej powierzchni wystawienniczej dominowała zdrowa żywność z upraw organicznych. Można było kupić miody, konfitury, sery, ryby czy wyroby wędliniarskie wykonywane według domowych receptur.

Za najlepszy produkt regionalny uznano powidła od Kaczorskiego KGW. Na podium znalazły się również „Pierogi z Gara” z tradycyjnymi wyrobami, Zakłady Mięsne Pokutyński – (salceson biały) oraz Przemysław Andrzejczak z (kozim serem wędzonym).

W tym roku „Smaki Regionu” splotły się z „Poezją na Targowisku w Pile”. Dla ducha były występy młodzieży z Centrum Kształcenia „Nauka” i prezentacja poezji o smakach jesieni oraz mini recital w wykonaniu Helenki (śpiew) i Gracjana (skrzypce) Graczyk. Dla ciała, wszyscy klienci targowiska mogli skosztować darmowej, pysznej zupy krem z dyni oraz chleba ze smalcem czy chałki z konfiturami, których fundatorem były Zarządca targowisk Spółka Tarpil oraz panie z Kaczorskiego Koła Gospodyń Wiejski.

FB Targowisko Pilskie – Tarpil Spółka z o.o.

Idź do oryginalnego materiału