Diamant 2:1 skraca czas gotowania, a jednocześnie pozwala wydobyć naturalny aromat owoców i warzyw. Dzięki niemu zachowasz świeżość i kolor składników, a gotowa konfitura będzie odpowiednio gęsta – bez konieczności dodawania sztucznych zagęstników.
Składniki:
- 1 kg żółtych pomidorów
- 500 g Cukru Żelującego Diamant 2:1
- 1 papryczka chili
- 2 limonki
Sposób przygotowania:
Pomidory pokrój na małe kawałki. Papryczkę chilli drobno posiekaj i dodaj do pomidorów. Dodaj otartą skórkę z jednej limonki oraz sok wyciśnięty z dwóch. Całość zasyp Cukrem Żelującym Diamant 2:1, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty, a następnie przełóż do słoików.
Wyjątkowe połączenie smaków i prostota wykonania sprawiają, iż to idealna receptura na domowy rarytas – gotowy w kilka minut, a na długo zapadający w pamięć.
Więcej inspirujących przepisów i pomysłów na przetwory z użyciem cukru Diamant znajdziesz na: www.diamant.pl/przepisy