Pikantno-słodki dżem pomidorowy z limonką

rzecznikprasowy.pl 3 dni temu

Diamant 2:1 skraca czas gotowania, a jednocześnie pozwala wydobyć naturalny aromat owoców i warzyw. Dzięki niemu zachowasz świeżość i kolor składników, a gotowa konfitura będzie odpowiednio gęsta – bez konieczności dodawania sztucznych zagęstników.

Składniki:

  • 1 kg żółtych pomidorów
  • 500 g Cukru Żelującego Diamant 2:1
  • 1 papryczka chili
  • 2 limonki

Sposób przygotowania:

Pomidory pokrój na małe kawałki. Papryczkę chilli drobno posiekaj i dodaj do pomidorów. Dodaj otartą skórkę z jednej limonki oraz sok wyciśnięty z dwóch. Całość zasyp Cukrem Żelującym Diamant 2:1, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty, a następnie przełóż do słoików.

Wyjątkowe połączenie smaków i prostota wykonania sprawiają, iż to idealna receptura na domowy rarytas – gotowy w kilka minut, a na długo zapadający w pamięć.

Więcej inspirujących przepisów i pomysłów na przetwory z użyciem cukru Diamant znajdziesz na: www.diamant.pl/przepisy

Idź do oryginalnego materiału