Napojem, który zyskuje coraz większą popularność i robi poważną konkurencję lemoniadzie, jest kombucha. Przygotowuje się ją ze schłodzonej herbaty. Dodajemy do niej tzw. scoby, czyli symbiotyczną kulturę bakterii i drożdży. Ma boski, kwaśno-słodki smak i delikatne bąbelki. Nie tylko orzeźwia, ale też wykazuje adekwatności zdrowotne. Sprawdź przepis na nią.
Kombucha zamiast lemoniady. Dlaczego warto ją pić?
Kombuchę warto pić, ponieważ dostarcza organizmowi witaminy C oraz tych z grupy B, a także minerałów tj. żelazo, miedź, cynk. W herbacie znajdują się także polifenole, zwalczające wolne rodniki, spowalniające proces starzenia się komórek. Dzięki temu regularne picie tego napoju może wspierać zachowanie młodszego wyglądu skóry oraz opóźniać powstawanie zmarszczek.
Tak jak wspomniano, w kobmusze znajdują się kultury żywych bakterii, które mają korzystny wpływ na mikrobiom jelit. Ponadto w trakcie fermentowania zostają wytworzone kwasy m.in. octowy, mlekowy i glukonowy, działające detoksykująco, wspierające przemianę materii.
Ten zdrowotny napój obniża ciśnienie i cholesterol. Reguluje też poziom cukru we krwi. Ma pozytywny wpływ na wątrobę, pomagając w usuwaniu toksyn z organizmu.
Co więcej, jego odczyn sprawia, iż wykazuje cechy przeciwbakteryjne. Oprócz tego może pomóc we wzmocnieniu układu odpornościowego, tym samym chroniąc przed infekcjami.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Kawa z kardamonem na odchudzanie - adekwatności zdrowotne i przepis
Przepis na domową kombuchę
Do przygotowania kombuchy potrzebujemy dowolnej herbaty. zwykle robi się ją z tej czarnej lub zielonej. Nie możemy zapomnieć o wspomnianym wcześniej scoby. Herbacianego grzyba kupimy przez Internet, zwykle z płynem startowym, za pomocą którego będziemy mogli rozpocząć proces fermentacji.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia domowej kombuchy? Oto dokładna lista:
- 1 torebka herbaty;
- 1 l wody;
- 4 łyżki cukru;
- zestaw scoby.
Na początek zagotowujemy wodę z cukrem i parzymy w niej herbatę przez około 15 minut. Następnie studzimy ją i przelewamy do czystego, szklanego słoika.
Potem dodajemy do niej z zestawu scoby 1 szklankę płynu startowego oraz samego "grzyba". Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce, minimalnie na 7 dni, a maksymalnie na miesiąc (im dłuższy czas przechowywania, tym napój będzie kwaśniejszy). W przypadku wystąpienia pleśni musimy rozpocząć ten proces od nowa.
Zobacz też:
Więcej nie kupisz proszku do prania. Domowy płyn jest równie skuteczny i pięknie pachnie
Tak gwałtownie wyczyścisz fronty mebli kuchennych. Zapomnij o zaciekach i odbitych palcach
Tych produktów lepiej nie mrozić. Tracą smak i adekwatności zdrowotne