Pietruszka będzie świeża miesiącami. Przechowuj ją, jak moja babcia

top.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Warzywa z ogródka smakują wspaniale, zwłaszcza w środku zimy. Musimy jednak odpowiednio je przechowywać, aby zachowały swoją świeżość i smak na wiele miesięcy. Tym razem bierzemy pod lupę pietruszkę. Sprawdź niezawodne metody babci na jej przechowywanie, a przetrwa duże chłody.

Wielu ogrodników zbiera pietruszkę jesienią, aby zimą cieszyć się jej smakiem i aromatem. Po zbiorach musimy odpowiednio ją przechowywać, ponieważ może wyschnąć i zgnić, co jest rzadkością wśród innych warzyw korzeniowych. Przedstawiamy najważniejsze informacje p przechowywaniu pietruszki.

Zbiory pietruszki jesienią - przygotowanie do przechowywania

Zbiory pietruszki przeprowadzamy w październiku - musimy zdążyć przed pierwszymi przymrozkami. Zbieramy te z dojrzałymi, ale nie przejrzałymi korzeniami. Zostawiamy natomiast chore, gnijące warzywa, ponieważ zwiększają ryzyko rozwoju pleśni podczas przechowywania.

Po zbiorach musimy oczyścić korzenie z ziemi, jednak nie używamy do tego wody, ponieważ wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni. Warzywa muszą być zatem czyste, suche i zdrowe.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak przechowywać pomidory, aby były dłużej świeże? Najważniejsze kwestie

W jakich warunkach przechowywać pietruszkę?

Na początek warto zaznaczyć, iż nie każdą odmianę pietruszki można długo przechowywać. Nadają się do tego celu odmiany o wyższej trawłości tj. "Alba", "Halbanhe-Berlińska" czy "Ołomuńcka".

Przechowujemy je w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi od 0 do 1 stopnia Celsjusza, a wilgotność utrzymuje się na poziomie 95-98%. Właśnie dlatego warto położyć warzywa w piwnicy, garażu albo komorze chłodniczej.

Niezawodne metody na przechowywanie pietruszki

Niezawodną metodą przechowywanie pietruszki jest kopcowanie. Polega na wykopaniu wąskich rowów w ziemi i włożenia do nich korzeni, które przysypuje się wilgotnym piaskiem albo ziemią.

Dzięki temu sposobowi ochronimy warzywa przed przemarznięciem i będziemy mieli łatwy dostęp do ich zapasów. Możemy też dodatkowo zabezpieczyć korzenie, przykrywając całość agrowłókniną, słomą albo liśćmi.

Inną metodą jest przechowywanie pietruszki w skrzyniach, przysypanych wilgotnym, ale nie mokrym piaskiem. W ten sposób utrzymamy odpowiednią wilgotność, zapobiegając wysychaniu korzeni.

Unikajmy natomiast przechowywania warzyw w plastikowych pojemnikach, gdzie jest ograniczony dostęp powietrza, a więc łatwiej o rozwój pleśni. Lepiej wybrać przewiewne worki płócienne albo luźne skrzynie.

Zobacz też:

Tego napoju nie powinni pić seniorzy. Jest popularny, ale może prowadzić do wielu problemów

Pomaga pozbyć się zgagi i wspomaga odchudzanie. Dodaj do wody i wypij po przebudzeniu

Zapomnij o brudnych fugach. Spryskaj, zostaw na 30 minut i patrz, jak lśnią

Idź do oryginalnego materiału