W Opolu otwarto pierwszą w Polsce, ultranowoczesną fabrykę produkującą specjalistyczną żywność medyczną. Nowy zakład grupy Danone nie tylko zapewni odżywienie pacjentom w ponad 100 krajach, ale ma strategiczne znaczenie dla systemów opieki zdrowotnej na całym świecie. Fabryka będzie dostarczać specjalistyczne produkty żywieniowe do ponad 100 krajów, a dla Polski oznacza to większe bezpieczeństwo żywieniowe pacjentów.
- Myślę, iż to przełomowa inwestycja w skali zarówno Opola, jak i całego kraju - mówi Paweł Piątek, dyrektor zarządzający Danone Polska.- To był wyjątkowy projekt, który został zrealizowany w rekordowym czasie. W 18 miesięcy praktycznie zbudowano fabrykę od podstaw. Ta fabryka będzie zaopatrywała ponad 100 państw w żywienie medyczne. No i najważniejsze, daje bezpieczeństwo żywieniowe pacjentom w Polsce. - To nie tylko inwestycja w technologię, ale też w zdrowie ludzi - zaznaczył Adrian Witczak, poseł RP, który sam od 2005 roku korzysta z żywienia dojelitowego z powodu choroby Leśniowskiego-Crohna.- Badania wskazują jasno, 20-30% pacjentów onkologicznych umiera nie ze względu na nowotwór, ale właśnie z głodu. Stąd zaopiekowanie pod względem odżywienia jest tak ważne. I cieszę się, iż dzisiaj tu z Opola ten głos tak głośno wybrzmiewa. Zadowolenia nie kryją również lokalne władze. - Jedna z najważniejszych…Pierwsza w Polsce fabryka żywności medycznej ruszyła w Opolu
radio.opole.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Otwarcie wydziału medycznego w Nutricii [fot. Marcin Boczek]
- Strona główna
- Kuchnia
- Pierwsza w Polsce fabryka żywności medycznej ruszyła w Opolu
Powiązane
Domowe lody waniliowe – pyszna ochłoda w letnie dni
1 godzina temu
To zakazali jeść Sławoszowi w kosmosie! Gessler ujawnia
3 godzin temu
Polecane
Czy olej kokosowy jest zdrowy? Dietetycy są jednomyślni
5 godzin temu
Śmierć przy odtłuszczaniu skór. "Podejrzenie zatrucia"
7 godzin temu
Ostrzeżenie dla pacjentów
13 godzin temu